Venninnekrangel

Hei.

I dag på skolen har det vært helt forferdelig fordi:

Jeg har krangler sykt med to av mine aller bestevenner fra klassen. I hele forrige uke var den ene av dem (”Kristin”) syk pga. influensa. Og da var det bare meg de to andre venninnene på skolen. Vi pleier alltid å henge sammen på skolen. På mandagen for en uke siden så ville jeg gå rundt på skolen så sa jeg ” kan vi ikke gå litt rundt på skolen da? det er jo så kjedelig å sitte her! ” ogda sa begge nei, men så ombestemte hun ene seg. O jeg skulle tulle med ”Kari” så da sa jeg noe jeg ikke burde sagt: ” jeg ditcher deg hvis du ikke blir med!” og rett etter det sa jeg tulla fordi jeg tulla med det. Så i dag bla det helt forferdelig fordi ”Kari” sladra til”Kristin”. Også sa jeg i dag om vi skulle gå rundt og da sa de andre untatt en av dem at de ville være oppe å sitte og ikke gå rundt hele tiden. Ogda sa ”Kriatin” til meg ” hvorfor sa du til ”Kari” at du skal ditche henne fordi hun ikke ble med deg og ”Sara”” å gå rundt? ” så svarte jeg ” jeg sa at jeg tulla !!!! dere trenger ikke å bli så sure. Og ”Kari”: hvorfor sladra du? jeg sa at jeg tulle med en gang etterpå !! ” så sier ”Kari” ” nei, du sa det ikke. hvis ikke hørte jeg det ikke!” serr? jeg sa jo at jeg tulla… :’( også sa jeg til dem i timen i dag ” er dere sure på meg? ” også sa de ” hva tror du?” også sa jeg ” driiiiit sure.” ogsa sa det ja, vi er sykt sur på deg! Jeg snakket jo sant så de har ikke en grunn til å være kjempesur på meg! Også skrev var det mye mer også.. og på vet hjem skrev jeg til ”Kari”: Jeg er klar til å ta selvmord. Bare mobb meg. jeg skulle egentlig ikke skrevet det. Ja, det var velig dumt av meg, jeg vet det. Også virker ”Kari” helt annderledes når hun ikke er med meg fordi jeg så hun og ”Kristin” alene. Da virket hun mye mer pratsom og gladere. Og jeg fikk som svar ” ikke vær sånn som ”Sara” og si det der..! og hvorfor skulle jeg mobbe deg? gi meg 4 eller 6 grunner. Og hvorfor kaller du meg dum og sånn hele tiden?” jeg svarte ikke på den meldingen, men hun kaller meg dum osv. så da tar jeg igjen !

Hva skal jeg gjøre? 

Hilsen Jente på 14


Svar:

Hei jente 14!

Først av alt må jeg erkjenne at jeg har gjort om på noe av det du sendte inn til oss, for å anonymisere historien best mulig. Jeg skjønner at dette oppleves fryktelig vondt. Det er aldri noe kjekt å krangle med venninnene sine. Dessverre er det ofte en tid i alle vennskap (nesten alle) at man blir uvenner. Det kan komme av flere grunner. Dere er alle i en sårbar alder hvor man ønsker å være en del av gjengen, og bli godtatt for den man er. Man er usikker, og prøver å finne sin plass. Når man ønsker å bli godkjent i gjengen, kan man av og til både si og gjøre ting som de andre kan misforstå, og bli såra av. Den ene sier noe som er ment morsomt, men som den andre blir såra av fordi man også ønsker å være en del av gjengen. Av frykt for å ikke bli godtatt av de andre går man kanskje til en tredjeperson i gjengen for å få støtte på sine følelser, fordi man er usikker. Dette slår da tilbake på deg (i denne situasjonen) som da blir konfrontert av ”Kristin”, og du opplever at alle snur deg ryggen.

Det er aldri noen fasitsvar på hva man skal gjøre når man kommer i en slik situasjon. Jeg vil anbefale deg å ta kontakt med en voksen du stoler på, da det kan være godt å få plassert de vonde følelsene et sted, i stedet for at de bygger seg opp inni deg. Når det gjelder venninnene dine, så ville jeg prøvd å be om unnskyldning til ”Kari”, uten å forsvare det man har gjort. Bare vær ærlig på at du syns at den situasjonen dere er inne i nå føles veldig vond. Fortelle henne at du gjerne vil fortsette å være venninne med henne, og at du aldri mente å være slem. Slike krangler vil ofte utvikle seg til flere vonde misforståelser dersom ingen tar mot til seg og si noe om hvordan man faktisk føler det. Det er tøft og krever mye mot å gjøre det, men det kan være det første skrittet til at hele venninnegjengen vil bli flinkere på å ta hensyn til hverandre på sikt, i stedet for å gå bak ryggen til hverandre. Jeg håper dette løser seg, og at dere finner tilbake til vennskapet, hvis det er det du ønsker!

Hva gjør jeg?

Jeg blir mobbet på vei hjem fra skolen