Selvmordsfare og meldeplikt

Hei, jeg snakker med en av dere i 13-20. Jeg har ikke gjort det så veldig lenge, så har ikke fått ordentlig tillit til den personen enda. Jeg skader meg selv, og har vurdert å ta mitt eget liv. Hvis jeg forteller det ringer dere foreldrene mine da, selv om jeg ikke vil dere skal det?


Svar:

Hei! Dette høres alvorlig ut! Og det er vanskelig for oss å gi et godt svar her på hjemmesiden… For å starte med det første du nevner; å bygge tillit kan ta tid. Vi håper at du og den du snakker med i 13-20 kommer dit at tingene du tar opp i spørsmålet ditt er trygt å utforske i en samtale. 

Vi oppfordrer alle ungdommer vi møter til å snakke med foreldrene sine om temaer som de tar opp hos oss. Dette er fordi foreldrene/ de foresatte skal være ungdommenes fremste omsorgspersoner. For å gi riktig og tilstrekkelig omsorg, er temaene du nevner viktig for dine omsorgspersoner å vite, for å verne om ditt liv. Dette er også begrunnelsen for at vi ville kontaktet foreldre når temaer som dette dukker opp. Samtidig vil alltid dette bli vurdert i hver enkelt situasjon med hver enkelt ungdom, med tanke på alder, reel risiko, foreldrenes omsorgsevne m.m. Dersom foreldrene kontaktes på bakgrunn av vår meldeplikt, vil alltid ungdommen være informert i forkant, og det vil bli snakket om hvordan det skal skje. Vi jobber alltid i forhold til ungdommens interesse, men har en klar og tydelig meldeplikt når det gjelder fare for liv og helse. Denne meldeplikten kan virke skremmende, men er der for å beskytte. 

Om dette svaret ikke ble helt slik du hadde håpet på, vil vi gjerne høre fra deg. Send oss gjerne en tilbakemelding på nettsiden her, eller du kan sende oss en e-post direkte. Kontaktinfo finner du nederst til venstre. 

Ønsker deg alt godt, og vi håper du finner noen du kan få tillit til å snakke med om disse tingene, fordi du er verdt det og du er verdt å bli tatt vare på og tatt på alvor. Hilsen oss i 13-20  

Vil bli lagt inn

Snakke?