Venner...

Jeg er en 15 år gammel gutt som går i 10. klasse. Jeg elsker elevene, lærerne og hele skolen. Jeg er stort sett ganske god venn med de fleste, og klarer å ha en grei samtale med alle på trinnet mitt.

Men som alle andre skoler, er det også litt gruppering. Jeg har min “Gjeng” som jeg tilhører. Og i det siste har det vært en god del konflikter mellom to grupper. “Min” og en annen. De som er involvert er stort sett jenter, Men jeg som elevrådsleder føler et ansvar for å prøve å bidra med og finne en løsning. Men siden jeg er elevrådsleder, mener jeg at jeg er nødt til å holde meg nøytral og “fornuftig”. Så i denne saken, har jeg ikke tatt noen side. Verken for “Min gruppe” eller den andre.

Men på grunn av dette har “Min gruppe” blitt sure på meg, og mener at jeg er svak som ikke klarer å ta et valg om hvilket side jeg skal støtte. De sier at hvis det var meg det gjaldt, hadde de støtte meg uten tvil. Og det har de gjort tidligere. Så nå holder jeg på å muligens miste mange gode sanne venner, fordi jeg velger å bruke min “makt, status og forståelse” over skolen og elevene til å finne en fornuftig og rettferdig løsning som ikke blir korrupt på grunn av mine personlige følelser ovenfor den ene gruppen.

Jeg ønsker likevel å stå for mitt. Men det hadde vært fint å få bekreftet at det jeg gjør er det rette …


Svar:

Hei gutt 15 år!

Dette var en spennende problemstilling. Vi har stor forståelse for at du synes det er vanskelig å stå i en skvis mellom de to ulike rollene du beskriver: rollen som venn og rollen som elevrådsleder. Du høres ut som en samvittighetsfull type som gjerne vil gjøre ting riktig, samtidig som du ikke liker følelsen av å skuffe vennene dine. Det er ikke noe gøy å bli kalt «svak», fordi du ikke vil velge side. Du er absolutt ikke svak, tvert om kreves det styrke for å ta egne valg og ikke bare gjøre det alle andre forventer av oss. Dersom vennene dine, som du kaller «gode og sanne», ikke vil være venn med deg lenger fordi du ikke velger side i denne saken, er de kanskje ikke så gode venner likevel? Et godt vennskap bør tåle uenighet. Det er også mange måter å støtte vennene sine på. Man trenger ikke selv gå i konflikt med noen bare fordi disse er i konflikt med andre venner av deg. Isteden kan man støtte vennene sine ved å lytte til det de har å si, prøve å vise forståelse for at de synes situasjonen er vanskelig, og gjøre hyggelige ting sammen. Du sier ikke noe om hva konflikten dreier seg om, så derfor er det vanskelig for oss å komme med mer konkrete råd enn dette. Men du er velkommen til å ta kontakt igjen dersom du har lyst til å snakke mer om det!

Hilsen oss i 13-20 :)

Traumer

Angst