Kan jeg bli innlagt?

Hei, jeg fylte akkurat 15 og lurte på noe. Helt siden sommeren har jeg vært ganske nedfor. Nærmere jul ble jeg deprimert og begynte å kutte meg. Ikke noe alvorlig, og ikke noe farlig, men det har hjulpet for å fjerne smerten jeg føler inne i meg. Nesten hver natt fra sommeren har jeg grått meg i søvn og håpet på at når jeg førts sovner, at jeg ikke vil våkne igjen. Jeg har ikke villet leve. Humøret mitt varierer veldig, noen ganger har jeg vært glad, men ofte går jeg rundt og er ensom. Det har hendt noen ganger at jeg har brutt sammen foran noen andre og begynt å gråte. Jeg er veldig stresset, noe jeg ikke klarer å håndtere særlig godt. I fjor snakket jeg med psykolog om stress, men jeg følte ikke at dette hjalp. Når det blir for mye for meg bryter jeg sammen og begynner å gråte. Så vet jeg ikke hva jeg skal gjøre og kutter meg. Spørsmålet mitt er om jeg kan legge meg selv inn på psykiatrisk ungomsavdeling? Jeg trenger en pause fra omverdenen og trenger hjelp for jeg vet ikke hva jeg skal gjøre. Kan dere hjelpe meg?


Svar:

Hei ungdom 15!

Takk for en sterk historie. Det er veldig forståelig ut fra det du skriver, at du ikke har det lett. Det høres ut som du har det tøft, og at det er vanskelig å stå i dette alene. Når du sier du føler at det å kutte seg demper den indre smerten, er dette noe som ikke er uvanlig, men det sier mye om hvor stor og uhåndterlig den indre smerten kjennes for deg. Det er ikke enkelt å skulle gi deg noen konkrete løsninger på situasjonen, men på bakgrunn av det du skriver vil vi absolutt anbefale deg å dele dette med noen voksne som du stoler på. Det aller beste er om du tør å snakke med foreldrene dine om dette. Siden du ikke har fylt 16 år, og derfor ikke er helsemessig myndig, trenger du deres godkjenning i kontakt med helsevesenet (innleggelse). Om du syns dette er vanskelig å ta opp med foreldrene dine, kan helsesøster på skolen din være en god støtte. Dersom helsesøster på skolen ikke er noe alternativ for deg, kan du også bli møtt av både helsesøstre og lege på helsestasjon for ungdom. Du kan selvfølgelig også ta kontakt direkte med oss for samtale og støtte i din situasjon. Ta da kontakt med vikarierende leder: Ida Vesteraas på tlf: 98267833, eller send mail på ida@13-20.no.

Håper du tør å ta kontakt med noen! Vi ønsker deg alt godt

Ser ting

Snapchat