Jeg har en del problemer

Spørsmål:

Jeg vet ikke helt hvordan jeg skal oppføre meg og reagere og føle ting. Veldig mange i livet mitt har dødd nylig og moren min tar det veldig hardt. Jeg tar det også hardt, men få vet det. De som vet det skjønner ikke helt hvor vondt det er og de tror det er noe som går over med en gang men det går aldri over. I tillegg har bestevennen min mye problemer med familien sin; moren hans har ikke råd til å skille seg fra en ikke så snill kjæreste og stemoren hans har røyke og drikkeproblemer og oppfører seg rart. Bestevennen min vil ikke at jeg skal si det til noen, og det er ikke noe noen kan gjøre med for å hjelpe så jeg vet ikke hva jeg skal gjøre. Jeg har det vanskelig nå og jeg vet ikke hva jeg skal gjøre.


Svar:

Hei kjære deg! <3

Dette gjorde vondt å lese da vi kom tilbake etter ferien!

Du skriver at du ikke vet hvordan du skal oppføre deg, reagere og føle ting, og at mange rundt deg har dødd nylig. Det er sånn at når livet blir tøft, som for eksempel når noen dør, blir vi «ristet» på en måte, og alt på innsiden kan oppleves kaotisk. Følelser og reaksjoner vi tidligere hadde litt kontroll på, mister vi oversikten over – det kan gjøre at det blir vanskelig å vite hvordan man skal oppføre seg. Dette er en del av det man kan kalle en sorgprosess. Denne kan man gå litt inn og ut av – noen dager er vanskeligere enn andre. Og slik kan man ha det en stund. Du skriver at de som vet ikke helt skjønner likevel, og tror det går over med en gang. Dette er også veldig vanlig om man ikke har opplevd noe lignende selv. Sorg varer lenge, men blir mindre vondt etter hvert.

Du skriver også om moren din, og at hun tar det veldig hardt. Er dette noe du tenker mye på? Mange som ser foreldre ha det tøft prøver å være ekstra snille og hjelpsomme hjemme. Det er veldig fint, men samtidig blir det en ekstra byrde på ens egen sorg, og det kan være lurt å vite.

Også skriver du om bestevennen din som heller ikke har det så greit. Da tenker vi at du har mange vonde ting å bære på, og du skriver selv at du har det vanskelig. Har du noen å snakke med? Å snakke med noen om de vanskelige tingene i livet kan oppleves litt som «å lette på trykket». Når man deler noe som er vondt med noen andre deler man litt på å bære byrden på en måte. Også vet man at det er noen som tenker på en, og det kan være godt.

Om du vil, kan du sende en melding til oss i 13-20. Vi vil gjerne snakke med deg! <3 Da kan du sende en sms til Ida (982 67 833).

Håper vi hører fra deg! Hilsen oss i 13-20 :)

Min bestevenn

Påskeferie