Hjerteinfarkt

Jeg tror min forelder kommer til å få et hjerteinfarkt. Jeg har lest grundig gjennom vanlige symptomer og har snakket mye om det med sagt forelder. Hvordan burde vi gå fram i denne situasjonen?


Hei! 
 
Dette skjønner vi at ikke er en enkel situasjon, og noe du kanskje både tenker og bekymrer deg ganske mye for.  
 
Slik vi forstår spørsmålet ditt virker det som du og din forelder har snakket mye om dette. Ettersom du likevel er bekymret og usikker på hvordan du skal gripe an situasjonen, tolker vi det slik at du ikke opplever at din bekymring blir tatt på alvor? Det kan være vanskelig å få til gode samtaler med mennesker vi er nære hvis vi er bekymret for helsen deres. Noen ganger kan den man snakker med også oppleve seg angrepet, kjenne på skam, ha behov for å nedtone situasjonen eller unnvike den helt. Eller kanskje vurderer de situasjonen annerledes enn deg. For å få til en god samtale kan det derfor være lettere å ta utgangspunkt i egne følelser. Eksempler på måter å starte på kan være:  
“Jeg blir bekymret og redd for at du skal bli syk.”  
“Jeg leser på nett om symptomene på hjerteinfarkt, og jeg blir redd for at det er noe som skal skje med deg.” 
“Grunnen til at jeg tar opp dette er fordi jeg er glad i deg, og blir bekymret for deg.” 
“Hvis du ikke vil snakke med meg om dette, kan du snakke med noen andre? For eksempel legen din eller en nær venn?”.  
 
Vi får mange tanker når vi leser spørsmålet ditt om hvordan det er for deg å gå og bære på denne bekymringen, og vi lurer også på om du føler på ansvar for å få forelderen din til å se denne situasjonen slik som du ser den. Hvis det stemmer har vi lyst til å oppfordre deg til å snakke med helsesykepleier på skolen (hvis du går på skole), fastlegen din, eller en annen voksen du har tillit til. 
Kanskje kan dere sammen øve på hvordan du kan ta opp dette med forelderen din? Eller i alle fall snakke om hvordan denne situasjonen er for deg og hvordan du kan håndtere det.  

Avslutningsvis vil vi også si at hvis det er akutt fare for liv eller helse skal man alltid ringe 113.  
Hvis det ikke er akutt, men du likevel opplever at dette er noe som bør tas tak i fort, kan man kontakte legevakten/fastlege. De kan også hjelpe deg å sortere litt hva som er symptomer man bør være oppmerksom på, og hva som kan handle om noe annet. Det kan være litt vanskelig å lese seg fram til på nettet.  
 
Vi vet veldig lite om denne situasjonen, og hvordan det konkret ser ut for dere. Vi håper svaret kan gi deg litt hjelp på veien videre, og du er også velkommen til å ta kontakt med oss for en prat.  
Vi er her gjerne for deg hvis det kan være til hjelp! 

 

Alt godt fra oss i 13-20 <3  

Previous
Previous

Sex (med lærer)

Next
Next

Hvordan komme i kontakt