Mental helse

Til deg som sendte oss med emnet “Mental helse”, hvor du starter teksten med å skrive “Hei! Tusen takk for svar på forhånd!”. Siden du har skrevet en del detaljer som vi ikke vet hvor gjenkjennelig er, har vi av personvernårsaker valgt å ikke legge ut hele teksten. Men vi har lest det du har skrevet og skal forsøke å svare så godt vi kan.  


Du skriver om mye vondt som har skjedd, samtidig som du tydelig sier at din største frykt er å bli frisk. Dette høres vanskelig ut, samtidig som vi tror at mange som har vært psykisk syke over flere år kan kjenne på nettopp denne frykten. Den psykiske uhelsen blir en så stor del av hverdagen at man egentlig ikke helt vet hvem man er uten, og i alle fall ikke hvordan det ser ut. Samtidig er også hjernen vår sånn at den søker det kjente, og det vi har erfaring med blir derfor opplevd som trygt. At du dermed blir redd for å bli frisk kan handle om at hjernen opplever det som veldig ukjent, og dermed farlig. Når vi snakker med ungdommer om dette er noe av det vi er opptatt av å snakke om nettopp hva denne frykten gjør med en, og hvordan du kan møte frykten og følelsene rundt på en god måte uten at de får ta over kontrollen. Ofte kan også tanken på å skulle bli “helt frisk” oppleves som et stort og krevende prosjekt, kanskje kan man flytte fokuset litt og jobbe med om det er noen små ting jeg kan gjøre for at jeg enten får det litt bedre eller eventuelt litt mindre vondt? Og om det går an å fylle på med å gjøre noen “friske ting”, selv om man ikke føler at man er frisk. Eksempler på dette kan være å gjøre en hobby du synes er gøy, eller møte et menneske du liker til en kaffe.  
 
En annen ting mange også kjenner på når man har vært syk over flere år er at man mister litt troen på at man kan ta kontroll og jobbe med de symptomene man opplever. Vi har veldig respekt for de diagnosene du nevner, og full forståelse for at det gjør en del ting mer krevende for deg enn for andre som ikke har diagnosene. Likevel har vi lyst til å utfordre tankene dine rundt det du skriver; om at du handler på en viss måte på grunn av diagnosene og at de styrer deg. Selv om det kan oppleves sånn tror vi det er viktig at du utfordrer den tanken. For det første, for å ikke miste makten over eget liv. Og for det andre, fordi hvilken historie du forteller deg selv om deg selv, påvirker handlingsrommet og selvbildet ditt. Vi tror det er stor forskjell på om man for eksempel forteller seg selv “jeg har ikke impulskontroll” eller om man sier “jeg sliter med impulskontroll”.  

 
Du skrev ikke et konkret spørsmål til oss i teksten, og derfor har vi prøvd så godt å svare på noen av de temaene du tar opp i teksten. Samtidig skriver du at du ikke ønsker hjelp eller å bli frisk, hva ønsker du deg? Hva har du behov for? Er det noe som kunne gjort hverdagen litt enklere for deg?  
 
Du skriver heller ikke hvor gammel du er, men hvis du er i målgruppen 13-20 år er du selvfølgelig velkommen til å ta kontakt med oss for en samtale.

Previous
Previous

Har dere tid til å prate, uten at jeg har store problemer?

Next
Next

Klær (17. mai)