Venn med selvmordstanker

Vennen min har selvmordstanker. Hva gjør jeg?


Hei!

Takk for at du skriver til oss. Først og fremst vil vi gi deg ros for at du ønsker å hjelpe vennen din. Alle trenger en venn som deg som ønsker å hjelpe. Det er ingen som skal bære slike tanker alene.

Bare det å være der for vennen din noe du kan gjøre. Du kan minne vennen din på at hen ikke er alene. Det kan du gjøre ved å vise at bryr deg om hvordan vennen din har det, spørre om vennen din vil snakke om disse tankene, og/eller finne på ting sammen som du vet at vennen din liker.

Det kan være vanskelig å snakke om selvmordstanker med andre. Å snakke om det er å gjøre noe med det. Mange vil helst klare seg selv, og kan kjenne på skam over å trenge hjelp fra andre når vonde tanker og følelser oppstår. Det kan være at vennen din ikke ønsker å snakke om selvmordstankene når du spør, men du får likevel vist at du er en hen kan prate med. Noen trenger litt på å klare å snakke. Om vennen din ikke vil snakke med deg om det, kan du likevel råde hen til å snakke med noen andre hen har tillit til. Det kan for eksempel være et familiemedlem, helsesykepleier på skolen eller en lærer. Kanskje du også kan tilby deg å følge vennen din til en sånn prat?

Det kan være at vennen din også trenger mer akutt hjelp fra andre. Opplever du situasjonen slik at det er en fare for at vennen din kommer til å skade seg selv eller ta livet sitt, så bør vennen din ringe 113. Nødetatene vil hjelpe vennen din i en slik akutt situasjon og bistå slik at hen får videre hjelp.

Andre ting du kan gjøre er å råde vennen din til å ta kontakt med fastlegen sin. De har en øyeblikkelig-hjelp-funksjon på dagtid. Fastlegen kan gi råd og informasjon om ulike hjelpetilbud der vennen din bor. Når problemet ikke er livstruende, men vennen din likevel ikke ønsker å vente på å få kontakt med fastlegen i åpningstiden, så kan lokal legevakt ringes på 116 117.

Det finnes også andre hjelpetilbud hvor man kan dele tanker og følelser helt anonym, og få støtte, råd og veiledning:

-        Kirkens SOS: 22 40 00 40. De har også en anonym chat og meldingstjeneste på sine nettsider.

-        Mental Helse: 116 123

For barn og unge:

-        Alarmtelefonen for barn og unge: 116 111

-        Kors på halsen (drevet av Røde Kors): 800 333 21

-        SnakkOmPsyken.no: Chattetilbud drevet av Blå Kors

 

Det er veldig fint at du ønsker å hjelpe vennen din, men vit at det ikke er ditt ansvar alene. Du har også deg selv å ta vare på.

Dersom du eller vennen din skulle ønske å snakke med en i 13-20, er du hjertelig velkommen til å ta kontakt med oss. Du finner kontaktinformasjon lokalt, her på vår nettside.

Varme hilsener fra oss i 13-20 <3

Previous
Previous

Gratis ting man kan gjøre sammen

Next
Next

Trenger tips