Problemer med å forklare

Hei!

Jeg har behov for å prate med noen om forskjellige vanskelige ting, men hver gang jeg skal få noe ut så er det som at det låser seg. Jeg stopper opp og får ikke sagt det jeg ønsker å si. Jeg har behov for å få åpnet meg men klarer aldri dette. Har dere noen tips til hvordan man kan åpne seg og fortelle om ting som er vanskelig?


Svar:

Hei, kjære deg :)

Så fint at du ønsker å åpne deg om det som er vondt og vanskelig. Samtidig er det leit å høre at det låser seg for deg når du vil fortelle. Det er ekstra tungt å bære på vanskelige ting alene. Mange opplever at det kan hjelpe å fortelle til noen, fordi da er det flere som bærer det vanskelige sammen med deg.

Det finnes mange ulike grunner til hvorfor det låser seg. Vil noen lytte til meg? Hvordan blir jeg tatt imot? Vil den jeg prater med forstå meg? Kanskje er det vanskelig fordi det handler om de aller innerste tankene og følelsene dine. For mange av oss kan det være vanskelig å vise at man er sårbar ovenfor andre. Sårbarhet blir ofte sammenlignet med svakhet, men det aller tøffeste og sterkeste man kan gjøre er å snakke om følelsene sine og om det som er vanskelig.

Noe som kan gjøre det lettere å fortelle er å finne en voksen som du stoler på, og så sette av tid til når du skal si det. Det kan være til dine foreldre, en lærer, helsesøster eller en annen voksen du har tillit til. Kanskje kan det hjelpe å sende en melding hvor du sier at det er viktig at de setter av tid til deg, slik at du vet du blir tatt imot med det du vil fortelle. Du kan f.eks. skrive: «Jeg trenger å snakke med dere om noe når jeg kommer hjem i dag. Jeg syns det er litt vanskelig å si det, så sett av tid til meg, og vær tålmodige». Det kan også være vanskelig å vite hvor man skal starte. Du kan f.eks. si: «Det er litt vanskelig å vite hvordan jeg skal starte..». Da har du egentlig allerede begynt, og det kan kjennes litt lettere å fortsette.

Det kan jo hende at du har prøvd å fortelle det til en voksen og at det fortsatt låser seg når du skal si det. Da går det an å skrive ned det du ønsker å si og ta det med i samtalen. Om du synes det er enklere å fortsette samtalen med oss, kan du gjerne sende oss en mail til hei@13-20.no eller en melding til 98267831. Vi hører gjerne på det du ønsker å fortelle :)

Vennlig hilsen oss i 13-20 :)

Penger til snus

Gud