Sex

Hvordan kjennes det ut å ha sex?


Hei!
Dette er et spørsmål som mange sikkert lurer på, og som også er litt vanskelig å svare konkret på. Vi er alle forskjellige og opplever derfor sex ulikt. Man kan ha sex med andre og med seg selv, videre svarer vi først og fremst om sex som en seksuell relasjon mellom to personer. Hvordan sex kjennes ut er individuelt, og vi tror at det flere ting som kan påvirke hvordan det kjennes ut, både følelsesmessig og fysisk.

En viktig ting aller først: Sex er når begge ønsker å ha sex. Dette er en forutsetning for at sex skal skje. Samtykke fra begge to, altså at begge klart sier JA til sex, er svært viktig. Dersom den ene part ikke ønsker, og det likevel skjer, er ikke dette sex, men et overgrep og er ulovlig.

Så videre til hva som kan påvirke hvordan sex kjennes: Mye handler om trygghet og gode følelser. Vil dere hverandre godt, er dere trygge på hverandre? Kan dere snakke sammen om hva og hvordan dere ønsker eller ikke ønsker å gjøre det? Kan dere prate om dere er usikre på om det som skjer er riktig eller godt? Kan dere prate om det dersom, i en relasjon mellom gutt og jente, at jenta blir gravid uten av dere ønsket det? Svarene på alle disse spørsmålene vil påvirke om sexen føles trygg, og om det er godt, både fysisk og følelsesmessig, for begge parter. Sex kan kjennes skikkelig bra dersom det finnes en trygghet og gode følelser mellom dem som har sex. Derfor er det viktig å respektere hverandres grenser og følelser for at sex skal være bra både før, under og etter.

Sex kan oppleves som pinlig og ”kleint”, og man kan føle seg litt keitete – og det er helt normalt! Vi mener at porno ikke viser sex slik sex er i virkeligheten, verken hvordan det utføres, oppleves eller hvordan kroppene ser ut. Det er også viktig å vite, fordi vi sammenlikner oss selv med det vi ser på.

Å ha sex kan også være vondt. For jenter kan det kjennes vondt første gangen, eller om man ikke er våt nok kan både fingring og penetrering være sårt og vondt. Det kan også være vondt for gutter, for eksempel om penis har trang forhud. Det kan bli vondt og sårt for begge parter dersom man har mange samleier på kort tid. Men alt dette er ulikt fra person til person. Dersom en av dere får vondt, er det igjen viktig med tryggheten slik at dere kan si ifra om dette, og tilpasse og ta vare på hverandre. Da kan sex være godt, selv om det var vondt i begynnelsen.

Det er altså vanskelig å si noe konkret om hvordan sex kjennes ut fordi det er så individuelt. Et generelt svar er at når du har sex skal du kjenne at du er trygg og respektert, og vil det sannsynligvis også kjennes godt. Om det derimot ikke gjør det, vil vi anbefale deg om å prate med noen om det, enten partneren din, helsesøster eller en voksen du stoler på.

Hilsen oss i 13-20 :)

Vinterferie

Psykisk helse og skole