Mamma og pappa

Mamma og pappa nekter meg helt å være med andre mellom mandag til og med torsdag, utenom det sosiale på skole, og jeg føler jeg er i ferd med å bli deprimert. Sier dette til dem, men de hører ikke på meg og er bastante på at mitt sosiale liv begrenser seg over tre dager, selv om jeg ikke har nok skolearbeid til å fylle all tiden etter skole i hverdagen. Lurer på hva jeg skal gjøre, føler ikke jeg kan gjøre noe som helst, og det føles som jeg holdes i et mentalt fengsel.


Svar: 

Hei kjære deg!

Det høres ikke ut som du opplever at hverdagene dine er noe særlig ok.

Det er helt vanlig at foreldre setter grenser for barna sine som en del av barneoppdragelsen, men noen ganger setter foreldre urimelige begrensninger som barn og unge opplever at fratar dem den friheten de i utgangspunktet har krav på i henhold til rettigheter og norske lover. Vi i 13-20 har møtt flere ungdommer som opplever svært negativ sosial kontroll hjemme, som har forsøkt å snakke med foreldrene sine om dette, men som ikke opplever å bli hørt – slik som deg.

Det er vanskelig for oss å gi deg noen helt konkrete råd da vi ikke vet så mye om deg. Hvor gammel er du? Har du eldre eller yngre søsken som opplever det samme? Hva får du lov til å gjøre de dagene du kan være sosial – er det begrensninger her også (hvor du er, hvem du er sammen med, sjekker mobilen din osv..)? Kan det være at foreldrene dine er vokst opp i et annet land enn Norge, med kultur og tradisjoner som er veldig ulike de vi har i Norge, så de har forventinger det er vanskelig å leve opp til?

Mange foreldre kan være veldig beskyttende ovenfor barna sine fordi de er så glad i dem, og har derfor strenge regler – de mener det er det beste for barnet. Hva tror du kan være grunnen til at foreldrene dine har satt disse reglene for deg? Har du spurt dem om det?

Uansett hva grunnen er til at de gjør dette, så forstår vi det sånn at dette er noe som preger deg på en negativ måte fordi du skriver at du føler du er i ferd med å bli deprimert, og det føles som du lever i et mentalt fengsel. Det er ikke bra! Har du noen å snakke med? En lærer? Eller kanskje helsesøster? Du kan også gjerne ta kontakt med oss i 13-20 for å snakke med en av oss. Da kan du sende en sms til Ida, 982 67 833.

Håper vi hører fra deg!

Hilsen oss i 13-20 :)

Mensen

Min venn