Gifte meg med kusina mi?

Hei, jeg er en gutt på 13 år som går i 8. klasse.
Moren min sier at jeg må gifte meg med kusina mi.
Hva skal jeg gjøre for å ikke bli sammen med henne?


 Hei, kjære deg!
Vi vet jo ikke noe om hvordan du har det, eller hvor mye dette påvirker deg, men vi kan tenke oss til at dette ikke er lett å bære på. Det er kanskje også er noe du tenker en del på, siden du velger å spørre oss hva du skal gjøre. Du forteller at moren din sier at du må gifte deg med en du ikke har lyst til å gifte deg med, og spør hva du skal gjøre for å slippe å bli sammen med henne. Det er det vanskelig å gi noen tydelige svar på. Vi i 13-20 mener at begge skal være enige når man velger å gifte seg. Vil vil at du skal oppleve at du har et valg selv, at det er frivillig og at ikke det er andre som bestemmer over deg når det gjelder hvem du skal dele livet ditt med.

Du spør hva du kan gjøre. Da tenker vi først at du bør dele dette med en voksen du stoler på. Har du prøvd å fortelle dette til noen, slik at du slipper å bære på det aleine? For eksempel en lærer eller rådgiver i skolen, en trener eller noen andre voksne? Vi vet ikke noe om moren din eller familien din, hvordan de vil reagere om du forteller dem at du ikke ønsker dette selv. Kanskje har du fortalt dem og sett at det ikke nytter? Kanskje er du redd for å fortelle, fordi du ikke vet hvordan de vil reagere? Det kan være ganske forskjellig, og siden du ikke forteller noe om det her, er det vanskelig å fortelle deg akkurat hva du skal gjøre i møte med familien din.

Den andre tingen vi tenker kan være fint for deg er å lese deg opp på hvilke rettigheter du har. Det at du ikke får lov til å være med å bestemme hvem du skal gifte deg med kalles for tvangsekteskap, her er det en link til  ung.no hvor det står om dette. Tvangsekteskap er ikke lovlig i Norge. I Norge er også aldersgrensen for å gifte seg 18 år. Har moren din fortalt deg noe om når hun vil at det skal skje? Er du redd for at det kan skje før du fyller 18? Eller at det kan komme til å skje i utlandet? Dette er spørsmål vi stiller oss.

Vil vi gjerne prøve å forstå situasjonen du står i. Om du ønsker å snakke med noen om det du opplever kan du gjerne ta kontakt med en av oss i 13-20, send en SMS til 98267835. Det finnes også andre du kan ringe, slik at du kan fortelle mer om den situasjoen du står i og få svar som hjelper deg, du kan ringe Røde Kors sin hjelpetelefon 815 55 201 eller SEIF 97309700, de har også chat på hjemmesiden sin.

Lykke til!
Hilsen oss i 13-20

Previous
Previous

Motivasjon

Next
Next

SEX