Selvskading

Hva skal jeg gjøre når venninnen min driver med selvskading, og ikke viser tegn til å stoppe? Jeg har spurt om hun føler seg klar til å stoppe, men hun sier at hun ikke gjør det. Jeg vet ikke hva jeg skal gjøre, har sagt at jeg er der for henne uansett hva det gjelder og at hun kan snakke med meg om alt men det er på en måte alltid jeg som starter sånne samtaler, om hvordan det går med henne osv. Så, hva burde jeg gjøre?


Hei kjære deg!

Først av alt; så fint at du skriver til oss om dette. Selvskading er noe som berører mange og som mange synes det er vanskelig å gjøre noe med. Tenk å ha en venn som bryr seg slik du gjør – venninnen din er skikkelig heldig!

Det er aldri lett å se på at folk vi er glad i, gjør skadelige ting mot seg selv. Man kan kjenne seg maktesløs, og miste motet fordi man ikke vet hvordan det er mulig å hjelpe den som har det vanskelig. Og ofte vil den som har det vanskelig, også føle seg maktesløs fordi man ikke vet hvordan man skal sette ord på det som er vondt, eller hvordan man skal klare å slutte med selvskadingen.

Nettopp derfor kan det også bli en stor påkjenning for et vennskap, når den ene parten går gjennom noe vanskelig og den andre parten prøver å hjelpe. Det er frustrerende å oppleve at man ikke når fram til den andre, slik du forteller, at du prøver å starte en samtale om hvordan hun har det uten at hun tar initiativ med deg.

Ofte er det slik at den som skader seg selv på ulike måter, gjør det for å takle en smerte man har på innsiden. Selvskadingen blir en slags strategi for å tåle den smerten ingen andre kan se. Det å endre en slik strategi krever gjerne mer enn å bestemme seg for å slutte med den. Og det er veldig vanskelig, om ikke umulig, å gjøre det på egenhånd. Man trenger å snakke med noen som vet hva selvskading er, og som kan gå inn i de dypereliggende problemene som var grunnen til at man begynte å skade seg i utgangspunktet.

Kjenner venninnen din noen voksne som hun stoler på? Det kan være en helsesøster eller lærer på skolen, foreldrene hennes eller andre i nærmiljøet. Kanskje kan du oppmuntre henne til å fortelle noen av disse om selvskadingen? Så kan de hjelpe henne videre med å finne rett hjelp?

For deg som venn, tenker jeg at du skal slippe å føle på ansvar for at venninnen din fortsetter med selvskading. Isteden kan du prøve å vise henne at du er der, nettopp som en venn, en hun kan finne på ting sammen med, le og ha det gøy med, slappe av og se en film med, spise godteri med J Som venner kan vi dessverre ikke alltid løse hverandres problemer, men vi kan være der for hverandre.

Jeg vil anbefale deg å lese denne artikkelen fra Ung.no, som sier mye nyttig om hva selvskading er, hvorfor man gjør det og hvordan man kan få hjelp: https://www.ung.no/psykisk/3241_Selvskading.html

Skulle du eller venninnen din ha behov for å snakke med en av oss om dette, så er det selvfølgelig også en mulighet. Da er det bare å sende sms til Mariann Lindtjørn på tlf: 98267835.

Hilsen oss i 13-20 <3

 

Åpningstider

Spiseforstyrrelse?