Sex og har aldri hatt menstruasjon

Hei jeg er en jente på 13 år som lurer på noe om sex.
Hvis man aldri har hatt menstruasjon er det trygt å ha sex da? Altså uten å blu gravid?
Hilsen meg


Hei!
Det stemmer for så vidt at man normalt ikke kan bli gravid om man ikke har hatt menstruasjon. For det vil si at kroppen din ennå ikke er kjønnsmoden. Når du blir kjønnsmoden vil eggstokkene dine begynne å «levere» eggceller til livmoren, dette kalles eggløsning. Når man har menstruasjon kvitter kroppen seg med ubefruktede eggceller og annet vev gjennom blødninger. Likevel er du i en alder hvor du trolig vil bli kjønnsmoden om ikke lenge. Og det er bitte liten teknisk mulighet for at en av disse første eggcellene kan bli befruktet før du får din første blødning/menstruasjon om du har sex omkring første eggløsning.

I puberteten gjør kroppen seg klar til å ha sex. Også andre prosesser i kroppen er en viktig del av dette, for eksempel at man kan føle deg tent, at man blir våt nedentil og føler seg klar for sex. Da er det også viktig at man føler seg trygg, at man har følelsene og hodet med. Hjernens og følelsenes utvikling henger ofte litt etter kroppens utvikling, og det er en grunn til at Norge har 16 år som seksuell lavalder. Det handler om at man tenker man er bedre rustet til å ta gode avgjørelser mentalt og følelsesmessig når det kommer til sex etter den alderen. Denne aldersgrensen er også for å beskytte mindreårige fra utnyttelse, da det er ulovlig for de over 16 år å ha sex med mindreårige.

Samtidig vet vi at mange som er under 16 år har sex sammen. Da er det også viktig å beskytte seg. Ikke bare mot uønsket graviditet, men også mot kjønnssykdommer og andre seksuelt overførbare sykdommer. Noen kjønnssykdommer eller seksuelt overførbare sykdommer er mest ubehagelige og kan enkelt fjernes med hjelp fra lege, mens andre kan være farlige og skadelige til tross for at man ikke alltid merker om man har de. Kondom nesten er det eneste prevensjonsmidlet som regnes som trygt mot begge deler.

Har du allerede hatt sex og er redd for om du skulle være gravid eller ha kjønnssykdommer, kan du ta kontakt med fastlegen din, helsesøster på skole eller en helsestasjon. De har taushetsplikt og vil hjelpe deg uansett!

Noe annet vi lurer på er om det er viktig for deg å ha sex nå i så ung alder, eller om det er andre som ønsker at du har det? Du har det ikke travelt. Gjennomsnittlig debutalder for sex(altså første gang) i Norge er ca. 17 år for jenter og 17,9 år for gutter. Det viktigste er at du selv tar valget, at om du gjør det så er det fordi du selv har lyst! -At du ikke føler at du må gjøre det fordi andre har gjort det eller fordi at andre har veldig lyst gjøre det med deg. Ingen skal kunne presse deg. Du har alltid rett til å bestemme over din egen kropp, selv om du skulle ha kjæreste.

Har du andre spørsmål eller vil snakke mer med oss om dette må du gjerne komme til samtale med oss. Vi snakker gjerne mer med deg! Hvis du ønsker det, send en tekstmelding til 98267838, så kan vi gjøre en avtale! :)
 
Lykke til!

Hilsen oss i 13-20

Sex alene

30 år gammelt hue på en 12 år gammel kropp, plassert i en 19 årings sjel og drømmer