Sammenligning

Jeg er en gutt på 14 år. Jeg er ikke akkurat den smarteste. Jeg sammenligner meg ofte med bestevennen min. Han får bare 5 eller høyere i karakterer. Jeg føler meg bekymret over min egen framtid eller at alt raser sammen for meg inni hodet mitt. Jeg føler meg deprimert og ønsker ikke å spise noe. Har dere noen tips?


Hei, kjære gutt 14 år!

Så fint at du skrev til oss om akkurat dette. Dette er viktig tematikk.

Det er veldig hyggelig å lese at du har en bestevenn. Har du snakket med han om hvordan du har det? Det er veldig vanlig at vi mennesker sammenligner oss med andre. Hjernen vår er laget på en slik måte at vi ønsker å sette ting i system. Sammenligning er en form for rangering som setter ting i system, og det er veldig vanskelig å ikke gjøre det, det skjer helt automatisk. Når denne automatiske sammenligningen skjer mellom deg og en som bare får veldig gode karakterer, kan det gjøre vondt å oppleve at man ikke er like god.

Så er det heldigvis sånn at alle har ulike styrker. Bestevennen din er skoleflink. Hva er en av dine styrker? Selv om vi ikke kjenner deg kan vi si at en av dine styrker er å spørre om råd når du opplever at du trenger det, og på den måten tar du ansvar for deg selv og hvordan du har det. Det er en viktig styrke å ha.

Du skriver at du er bekymret for fremtiden og at alt raser inni hodet ditt. Er det slik at karaktene dine stresser deg fordi du ikke tenker at de er gode nok? Det er mulig det ikke hjelper å skrive dette, men dersom du opplever å ha gjort så godt du kan, så er det godt nok. Om det ikke resulterer i 5’ere og 6’ere betyr ikke det at du ikke har noen fremtid.

Du skriver videre at du føler deg deprimert og ønsker ikke å spise noe. Det er helt vanlig dersom man føler seg deprimert eller nedstemt at matlysten forsvinner. Har du hatt det sånn lenge? Vi som bor nord i verden har mindre lys gjennom vinterhalvåret, noe som kan påvirke både humøret vårt og energinivået. Her finnes det ulike ting som kan hjelpe. Først kan det være lurt å snakke med foreldrene dine. Spør om en av dem kan følge deg til fastlegen for en sjekk av D-vitaminnivået i kroppen din. Om dette nivået er for lavt, noe som ikke er unaturlig på denne årstiden i Norge, kan det lett gjøres noe med. Dersom relasjonen til foreldrene dine ikke er så god at du klarer å snakke med dem om dette alene, vil vi anbefale deg å ta kontakt med helsesykepleier på skolen din. Hun eller han kan hjelpe deg både med det helsemessige, og også snakke med foreldrene dine sammen med deg.  

 

Håper dette ga deg noen svar. Bare skriv til oss igjen om det skulle være noe.

 Lykke til!

Hilsen oss i 13-20 <3   

Previous
Previous

Sove

Next
Next

Redd