Vil unngå selvskading

Har vært selvskade-fri i 1 måned. Hva skal eg gjøre for å fortsette sånn?


Hei!

Først og fremst vil vi gratulere deg for at du har fått til å la være å selvskade i en måned! Det er viktig å gi seg selv og andre en klapp på skuldra når man får til slike seiere. For vi vet at det ikke alltid er enkelt å slutte med dette. Så bra jobba!

Grunnene for å selvskade kan være veldig forskjellige fra person til person. Men for veldig mange, handler det om en måte å roe seg selv ned på. Eller sagt på en annen måte; få bort vonde tanker eller følelser.
Siden dette “funker” for mange, kan det være vanskelig å la være å selvskade når man kjenner på denne uroen eller andre vonde tanker/følelser. Da kan det være viktig å finne alternative måter som fungerer for deg for å finne roen eller få tankene på noe annet! Det kan være nesten hva som helst, men for noen kan det fungere med en varm dusj, for andre å høre på hyggelig musikk, for noen å snakke med familie/venner. Velg gjerne noe som er enkelt og lystbetont for deg å gjøre, så dette blir lettere å velge enn å selvskade.

Her er andre idéer:
- Trene
- Tegne/ male
- Gå en tur
- Lage mat
- Skrive opp tankene/følelsene i en bok
- Se en serie som gjør deg glad

Gjerne skriv en liste eller plan for hva du kan gjøre når du kjenner fristelsen til å selvskade! Det kan være lurt å ha tenkt gjennom på forhånd før situasjonen oppstår. Ha gjerne listen lett tilgjengelig på mobilen eller feks. i nattbordskuffen.
I tillegg kan det være lurt å gjøre det vanskeligere å selvskade ved å legge det du bruker på et bortgjemt sted så det blir vanskelig å få tak i. Gjerne langt fra sengen eller der du bruker å være , gjerne gjemt under masse andre ting. Da er det enklere å velge andre alternativer.

Husk også å være raus med deg selv om du skulle selvskade deg igjen! Ofte kan disse vonde følelsene av nederlag eller å mislykkes føre til nye fristelser til å selvskade. Men å snu en vane kan ta tid, og det kan ta noen ganger med tilbakefall å få til å la være. Men snakk gjerne med noen om dette som kan hjelpe deg med å holde motivasjonen oppe, og som ikke dømmer deg om det viser seg å være vanskelig. Gjerne en voksen person du stoler på. Dette kan for eksempel være foreldre, helsesykepleier eller andre på skolen. Vi i 13-20 snakker gjerne også mer om dette med deg! Du kan kontakte oss ved å sende en melding til 982 67 833.

 
Masse lykke til!
Hilsen oss i 13-20 :)

Previous
Previous

Gutt og jente

Next
Next

Studieteknikk