Hjelp - blødning over 1 mnd

Hei. Jeg har hatt mensen i litt over 2 år.
Jeg har hatt det hver måned (med et unntak) og vil tro at det er ganske så regelmessig.

De to siste dagene av mensen i juni var det bare litt blod i utfloden også.
Så var det slutt den x. juni da det ikke kom noe, og tenkte at det var over.
Men neida, den x. juni igjen kom det lite blod men blod liksom, rødt og friskt litt innimellom brunt. Så den x. juli da jeg skulle få mensen egentlig kom det litt mere blod på et stringtruseinnelgg, rødt og friskt. ( fikk ikke mensen som jeg vet om) også har den blødningen bare fortsatt, vet ikke om jeg kan si at det er mensen siden det hadde jeg jo den x-x juni.
Så mensen først i 9 dager fra x-x juni også blødning fra x. juni til idag, som er 29 dager. Som tilsammen blir 38 dager med blødning. Så over en mnd med blødning.

Jeg har tenkt på tanker og grublet litt kanskje, vært kanskje små bekymra/stressa i tider og utider, vet ikke om det kan ha påvirket syklusen...
Også gikk jeg ned 3 kg i desember på 2 uker.
Også 1 kg i midten av april, også 1- kg mindre i mai, så jeg har gått fra å veie....
X kg til mellom X kg. Som regel X kg, jeg er X høy og jente som er X og et halvt år.

Kan noe av dette påvirket syklusen slik at den har blitt serdeles mye lenger?
( bruker ikke prevensjon, har ikke sex med gutt)
Burde jeg kontakte lege/gynekolog?? Er litt ekstra redd og bekymret nå så håper på svar ganske så fort.


Hei kjære deg!:)

Takk for at du skriver til oss. Og vi beklager at du måtte vente på svar! Det skyldes rett og slett at vi har hatt ferie og at vi derfor ikke vært tilgjengelige til å svare på spørsmål. Nå har det gått noen dager siden du sendte inn spørsmålet ditt og situasjonen din kan ha endret seg. Det er vondt å være bekymret og redd, og vi håper du har det bedre nå!! Vi ønsker uansett å prøve å svare deg så godt vi kan, og vi tenker at dette er noe mange jenter på din alder kan oppleve og bekymre seg over.

Du skriver at du har hatt mensen i litt over 2 år og at den har vært relativt regelmessig i løpet av denne perioden. Det høres ut som du har god oversikt over egen menstruasjonssyklus og det er bra!:) Når syklusen går fra å være regelmessig til uregelmessig er det ikke uvanlig at man kan bli bekymret - og vi synes det er fint at du velger å dele bekymringen din med noen, i dette tilfellet oss. Vi som jobber i 13-20 er ikke helsepersonell, men generelt sett kan vi si at det ikke er uvanlig at mange unge jenter opplever uregelmessig menstruasjon, særlig i løpet av de første 2-3 årene. Det kan ta tid før mensen stabiliserer seg, og uregelmessig mens forekommer faktisk hos ca 20 prosent av alle jenter mellom 15 – 20 år i løpet av ett år. Med andre ord er det ganske vanlig og du er heldigvis ikke alene om å oppleve dette<3

Det kan være mange grunner til uregelmessig mens, og ofte kan det forklares av hormonforstyrrelser i kroppen som er ufarlige, tilfeldige og forbigående. Når man er ung endrer kroppen seg mye og det kan også skje mange endringer i omgivelsene rundt. Hormonene i kroppen er følsom for ytre endringer og dette kan faktisk føre til uregelmessig mens. Slike endringer kan være nye hverdagsrutiner (som ikke er uvanlig når man har sommerferie), lange reiser, stress og kjærlighetssorg. Det kan også være at man gleder seg skikkelig til en ferie man skal reise på. I tillegg kan blant annet vektnedgang, feilernæring, overdreven trening og bruk av prevensjon være årsaker til uregelmessig mens. Du skriver at du har grublet og vært litt stresset til tider, og at du har gått ned i vekt i løpet av de siste månedene – og du spør oss om dette kan ha påvirket syklusen din. Som nevnt er ikke vi i 13-20 helsepersonell og vi kan derfor ikke gi deg et klart svar på hva som er årsaken til at mensen din har vært uregelmessig den siste måneden. Men som nevnt tidligere vet man at både stress og vektnedgang er vanlige årsaker til at syklusen påvirkes. Om du fremdeles har uregelmessige blødninger og bekymrer deg over dette kan det være godt å snakke med noen. Vi vil anbefale deg å snakke med noen du er trygg på, eller ta kontakt med fastlegen din eller helsesykepleier på skolen din. De er fagpersoner som kan gi deg et grundigere svar på spørsmålene dine!:)

Vi ønsker deg alt godt, og lykke til med en ny høst og nytt skoleår!<3

Hilsen oss i 13-20

Previous
Previous

Liker, eller er han interessert? I meg?

Next
Next

Åpningstider i sommer