Selvbilde, tanker og overvekt

Hei 13-20. Ønsker å stille ett spørsmål angående overvekt. Jeg veier 82 kg og har sett på BMI kalkulatoren der fant jeg ut av at jeg er 1 kg unna å bli kategorisert som fedme. Vekten min og utseende på kroppen min, spesielt magen, er noe som har plaget meg i flere år. Det har begynt å føre til at jeg beskytter meg over hva andre tenker om meg når de møter meg. Jeg syntes også det har vært veldig vanskelig å møte familie som jeg ikke har sett på en stund på grunn av at jeg er redd for at de skal legge merke til at jeg har gått opp i vekt, noe jeg har. Jeg trodde aldri at vekten min var noe som skulle ta over det sosiale.
Nå kommer spørsmålet:
Hva kan jeg gjøre for å gi litt mer blaffen i hva folk tenker om meg og hvordan kan jeg like meg selv som den jeg er?
Tusen takk for svar på forhånd


Hei :) 

Takk for at du stiller oss spørsmål! 

Det er vondt å lese at vekt og utseende har plaget deg over lengre tid, og at du nå også opplever at det begynner å ta over det sosiale. Som mennesker blir vi stadig utfordret av hvordan andre oppfatter oss. Det kan være vondt å gå rundt å være redd, og å oppleve å ville beskytte seg mot hvordan andre tenker. Hvordan opplever du at fokuset på kropp tar mer over i det sosiale? Kjenner du på at det blir vanskeligere å gå ut og møte nye folk? Har du venner eller familie du kan være med uten at dette er alt du tenker på, eller steder du kan være deg selv og føle deg komfortabel?  

Samtidig blir vi også glad av å lese spørsmålet ditt - vi liker skikkelig så godt at fokuset ditt handler om hvordan du kan gi blaffen i hva folk tenker og hvordan du kan like deg selv som du er. Det er en god styrke! Vi tror at du er til å like også av andre, uansett hvordan du vurderer uteseende ditt. Dette har vi lyst til å komme litt tilbake til nedenfor. 

Først tenker vi det er viktig å si noe om BMI-kalkulatoren. Den kan være et godt virkemiddel for helsepersonell. Men vi tenker det er viktig å påpeke at den ikke gir hele sannheten, så det du forteller om å være 1 kg unna fedme kan være misvisende. Vi vet ikke akkurat hvor gammel du er, men siden du skriver til oss kan vi tenke oss at du er et sted imellom starten av puberteten og slutten av tenårene. I disse årene skjer det vanvittig mye i kroppen vår og det er veldig forskjellig når vi er ferdig utviklet. Vi tror at det kan komme mye godt ut av det når du legger vekt hvordan kroppen din fungerer og å sette pris på den og det den kan få til, heller enn hvordan den ser ut og hvor mye den veier. Kanskje vil det at du bli glad i kroppen din og klarer å lytte til den føre til at du også møter den med den respekten den fortjener. Gjennom klemming, god omtanke, bevegelse, mat den og du liker, søvn og lignende.  

Du spør om vi har noen tips for å gi blaffen i hva folk tenker og hvordan like deg selv som du er. Her kommer noen tips du kan teste: 

  • Hva gjør deg til deg? Legg vekt på det du er fornøyd med hos deg selv. Hva liker du å gjøre? Personligheten vår er med enn kroppen: hvem du er handler også om humoren din, hva som gjør deg glad, trist og sint, og hvilke interesser du har. Hva liker du med deg selv? 

  • Du kan også prøve legge merke til alt du får til. Tenke at kroppen din er også den som får deg igjennom dagen, at du kan gå, løfte, tenke, klemme – det er ganske fint alt vi kan gjøre med den.  

  • Når du møter andre, hva er det du er opptatt av når du ser dem: Er det kroppsfasongen eller «å, så koselig å se deg, hvordan har du det?». Mest sannsynlig blir nok andre glad for å se deg også. Selv om vi er ofte er ganske opptatt av kropp, er heldigvis ikke utseende det mest interessante ved folk vi kjenner. 

  • Når du møter andre kan du også øve deg på å ha fokus på dem og hva som skjer i deres liv, i stedet for å tenke «hva tenker de om meg nå?». Det kan bidra til å gi blaffen. 

  • Snakk med noen du er trygg på om hvordan det er å være deg; del livets erfaringer, tanker og følelser. Det kan være til stor hjelp å bli mer bevisst på egne tanker, styrker og bidra til å bli mer glad i seg selv. 

Håper dette er noen tips som kan hjelpe deg både å gi litt mer blaffen og å like deg selv. Om det har seg slik at du opplever at det blir vanskelig å være sammen med andre mennesker vil vi oppfordre deg til å snakke med en voksen du stoler på. Du kan også ta kontakt med oss i 13-20 om du ønsker noen å prate med om dette og andre ting du tenker på, da kan du sende en melding til 98267835.  

Hilsen oss i 13-20 :) 

Previous
Previous

Meldeplikt

Next
Next

Overvekt