Meg og kjæresten min

Spørsmål: Hei, jeg fikk nylig min første kjærste for tre måneder sia. Han er et år eldre enn meg. Jeg er veldig glad i han og alt det, men han driver hele tiden å snakker om fremtiden vår og hva skjer hvis vi flytter inn sammen om noen år. Jeg blir litt ukomfortabel av at han snakker sånn fordi han tror vi kommer til å vare for alltid, men jeg tror ikke det selvom jeg vil det fordi jeg går bare på ungdomsskolen og han er min første kjærste. Også når han snakker om det og jeg sier hvis det skjer, så sier han at jeg kan ikke si hvis fordi da skjer det ikke, jeg må si når. Og det sier han bare fordi jeg har sakt det angående sporten min. Fordi jeg har funnet ut at hvis vi sier hvis vi vinner, så taper vi ofte, men når vi sier når vi vinner, vinner vi ofte. Men jeg føler ikke helt at det kan sammenlignes. Har dere noen tips til hva jeg kan gjøre? fordi jeg tør ikke snakke med han fordi han overtenker mye og jeg er redd han skal overtenke og i værste fall slå opp ellernoe. 


Svar: Hei, takk for meldingen din og gratulerer med din første kjæreste! Det er både veldig spennende og sikkert litt nytt for dere begge. Vi kan godt forstå at kjæresten din kan få lyst til å planlegge og drømme om livet sammen fremover, samtidig som det også er helt forståelig at dette kan oppleves både ukomfortabelt, og kanskje litt overveldende for deg. Dette høres ut som noe det kan være lurt å snakke om, selv om vi skjønner at du synes det er vanskelig. 

Hvis du skal snakke med ham ville vi anbefalt deg å begynne med å si noe om at du tar opp dette nettopp fordi du har lyst til at dere skal fungere bra sammen, og at dere skal kunne snakke om det som er vanskelig.  Kanskje kan du til og med starte med å si at du har vært litt bekymret for å ta opp dette med ham, fordi du ikke vil at han skal gjøre det slutt, eller at han skal tro at du vil slå opp?  

Det kan være lurt å snakke ut i fra et jeg-perspektiv, for å gjøre det lettere for den andre å ta imot. Det kan gjøres ved å starte setninger med “jeg” i stedet for “du”. For eksempel å si: “jeg opplever det utfordrende å skulle snakke om fremtiden vår på den måten vi har gjort hittil”, eller “jeg blir stresset av alt fokuset på hva vi skal være om så og så lang tid. Kan vi heller bare være oss, her og nå? For jeg liker deg, og oss to skikkelig godt.” 
 

Når mennesker overtenker “handler det gjerne om et behov for å skape kontroll når det stormer (…)” (Psykolog.pappa på Instagram). I møte med overtenking kan det være nødvendig med en god dose tålmodighet, kanskje trenger kjæresten din litt ekstra betryggelse på hva du liker med å være sammen med ham? Samtidig er det også viktig at du lytter til dine behov, og tørr å fortelle kjæresten din hva du føler selv om han eventuelt overtenker. Hvis det er sånn at han selv sier at han overtenker, kan kanskje dere snakke om hvordan dere skal håndtere det sammen? 

Vi heier på at dere får snakket sammen, og håper dere får en god samtale der dere begge opplever å bli lyttet til. Det å gidde å ta opp ting i en nær relasjon, er gjerne et tegn på at en ikke har gitt relasjonen opp, men heller vil bygge den sterkere. Hvis det blir for vanskelig å si det ansikt til ansikt, kan det være en idé å skrive et brev om det til ham?  

 
Ellers vil vi bare si at vi tror du har helt rett i at hvordan vi tenker, hva vi sier til oss selv og hvordan vi snakker sammen som lag, kan være med å påvirke hvordan vi presterer. Likevel er det som du sier en forskjell på det å skulle spille en kamp og å være kjærester. Dere har ganske nylig blitt kjærester, og da er det veldig forståelig at du heller vil ha fokus på her og nå, heller en framtiden.  

Vi ønsker deg masse lykke til videre med kjærlighetslivet <3 

Hilsen fra oss i 13-20 <3 

Previous
Previous

Trenger tips

Next
Next

Orker ikke mer