Flytte ut før 16

Hei. Jeg er en 15 år gammel jente som virkelig mener at jeg må flytte hjemmefra. Det er umulig for meg å bo hjemme noe mer, det er bare krangling mellom meg og moren min hver dag. Jeg får ikke gjøre noe jeg vil, hun mener at en ungdom sitt liv bare skal handle om skole. Jeg får bra karakterer på skolen, men fokuserer også veldig mye på andre ting som jeg er mer interessert i for fremtiden min. Alt som er mitt ansvar gjør jeg selv. Derfor vet jeg kunne ha klart meg alene så lenge jeg har nok penger til mat/leie. Derfor lurer jeg på hvilke valg jeg kan ta for å flytte ut.


Hei!

Takk for at du stiller oss dette spennende spørsmålet!

Først vil vi si at det høres utfordrende og vanskelig ut å ha det sånn som du har det hjemme med krangling.

Det neste som er viktig at du vet er at det er moren din og eventuell annen foresatt for deg som bestemmer om du får lov til å flytte ut hjemmefra før du er 18 år. Hun/de har foreldre- og forsørgeransvaret for deg frem til du har fylt 18 år, men det er lov til å flytte ut før dette om hun/de vurderer at det skal gå fint, og bestemmer at det er greit. Siden hun/de har forsørgeransvaret for deg, så må hun/de bidra med penger slik at du har til det som er nødvendig hvis det skulle bli sånn at du får lov til å flytte hjemmefra nå.

Det kan være lurt å tenke gjennom når, og hvordan du skal ta opp dette temaet med moren din. Vi anbefaler deg å ta det en gang det er rolig stemning mellom dere, og at du tar det opp på en god måte. Kanskje det er en idé å skrive ned noen av de tingene som er viktigst for deg å få frem, slik at du husker på å si det til henne? Hvis det blir for krevende å skulle si det til henne, så kan du skrive et brev til henne. I brevet kan du enten skrive alle tankene dine om hva som gjør at du tenker det beste hadde vært å flytte hjemmefra, følelsene dine rundt dette, samt hva som gjør at du tenker det vil gå fint for deg å bo hjemmefra.

Det høres ut som det kunne vært lurt å ta noen grep for hvordan du og moren din snakker/krangler uavhengig av om du skal bo hjemme, eller ikke i tiden fremover. Kanskje kunne det blitt bedre å bo sammen hvis dere snakket bedre sammen? En start kan være å alltid snakke ut fra et «jeg»-perspektiv. For eksempel: «Jeg føler ikke at jeg får lov til å gjøre noe av det jeg selv vil.» «Jeg opplever at du og jeg snakker dårlig sammen, og krangler mye. Kan vi gjøre noe for å snakke bedre sammen?» Tanken er å snakke på denne måten slik at det blir mindre angripende mot den andre parten i samtalen, ved å unngå å starte med å si noe om hva den andre parten ikke gjør eller forstår eller liknende.

Vi håper dere får en rolig prat sammen om dette, hvor dere begge kan få rom til å si hva dere tenker og føler til hverandre uten at det blir en krangel.

Hvis konfliktnivået hjemme hos dere er såpass høyt, eller at du uansett tenker det hadde vært fornuftig å få ekstern hjelp, så vil vi anbefale å kontakte familievernkontoret, eller barnevernet. Familievernkontoret er et lavterskel tilbud for blant annet mekling/kurs/samtaler i/for familier som strever. Barnevernet sin primæroppgave er å sørge for at barn og unge som lever under forhold som kan skade deres helse og utvikling, får nødvendig hjelp og omsorg til rett tid, og bidra til at barn og unge får trygge oppvekstvilkår.

Vi i 13-20 snakker gjerne mer med deg om dette temaet, og du kan kontakte oss hvis du ønsker å komme til oss for samtaler. Hvis det er i Bærum du tilhører, så kan du ta kontakt med Ida via en tekstmelding til nummeret: 98267833. Hvis du tilhører et av de andre stedene vi har samtaletilbud, så anbefaler vi deg å sjekke nettsiden vår for nærmere informasjon.

Vi ønsker deg og dere veldig masse lykke til med dette.

Hilsen oss i 13-20 :)

Previous
Previous

Hjelpe noen

Next
Next

Psykolog og 13-20