Tørr ikke si det til mamma

Hei!

Jeg er en jente på 14 og trenger ekstremt mye hjelp.

Siden jeg var liten har jeg spist veldig mye og har alltid elsket mat hele livet mitt. Nå har jeg blitt så ekspremt lei av maten mamma og pappa kjøper og derfor har jeg levd på toast. Men nå får jeg ikke lov å spise det mer fordi søsteren min hadde brukt toasthjernet og ikke ryddet opp etter seg. Så da lå det smeltet ost og smuler OVER ALT og da kastet mamma toasthjernet. Jeg vil ikke spise noe annet fordi vi har bare ekkel mat som jeg ikke liker og mat som er ekstremt lei av. Så lei av at jeg ikke klarer å spise det. Så nå har jeg begynt å bare spise middag hver eneste dag. Ikke noe annet. Når jeg er hos venner, så spiser jeg så utrolig mye enn jeg pleier fordi jeg ikke spiser hjemme. Jeg har heller ikke penger selv til å kjøpe mat selv og jeg tørr heller ikke å si noe til mamma fordi den ene gangen jeg sa det så svarte hun “haha, neida. du skal spise det du får.” også lo hun! Akkuratt som om hun ikke brydde seg I DET HELE TATT!

Jeg trenger virkelig hjelp!


Svar:

Hei.

Jeg forstår at det må være utrolig kjipt at moren din kastet toastjernet, og at du føler deg urettferdig behandlet og straffet for noe du ikke har gjort. Slik du beskriver det, er det søsteren din som griset til toastjernet og ikke du. Det er ikke noen god følelse å oppleve at en blir straffet for det noen andre har gjort.

Det er ikke alltid så lett å få sagt det man ønsker til foreldrene sine når man er tenåring. Derfor forstår jeg at det må være vanskelig for deg å snakke om mat og matvaner hjemme. Du hadde en negativ opplevelse da din mamma sa “haha, neida. du skal spise det du får.”, og de kan være grunnen til at du ikke tør å snakke med henne om dine behov i forhold til mat. Kanskje du kan foreslå at dere kan ha noen felles regler for bruk av toastjernet, slik at du kan få lov til å bruke det igjen (skaffe et nytt). For eksempel at det alltid skal bli tørket av og ryddet etter at dere har brukt det, slik at det er klart til neste mann. Hvis noen bryter den avtalen, er det den som ikke gjør dette som ikke får bruke jernet. Slik at ikke de andre som bruker toastjernet blir straffet for noe de ikke har gjort. Tenker du at dette er noe du kan ta mot til deg og spørre mamma eller pappa om?

Det er positivt at du spiser middag hver dag. Men som du sikkert har hørt flere ganger, lurt med flere måltider hver dag. Forkostblanding kan være et bra alternativ til toast. Hvis dere ikke har noe hjemme, kunne du ha spurt moren din om å kjøpe akkurat det tror du? Kan du komme på andre ting som kan være godt å spise i tillegg til toast?

Jeg har gitt deg noen konkrete tips i forhold til det du skrev om, det kan hende at du også har behov for å skrive mer til oss eller snakke med oss om dette. Da er det bare å ta kontakt igjen.

Hilsen 13-20

Er det normalt?

Gruer meg til skole