Skade meg?!

i går var jeg i en krangel med en venn på skolen og jeg hadde veldig dårlig samvittighet for noe som hadde skjedd tidligere. når foreldrene mine kom hjem ganske sent ble jeg veldig sur på de fordi de ikke hadde kjøpt det de skulle til meg i matbutikken. når jeg hadde gått opp på rommet mitt og hadde tenkt til å legge meg så føltes det som om at hvis jeg skadet meg selv på noen måte ville det føles bedre. i over 1 time hadde jeg grått og jeg hadde vært helt ute av meg. jeg gjorde ikke noe fordi jeg hadde ikke ne der jeg kunne skadet meg med, men jeg er redd det kommer til og skje igjen og da kommer jeg til å gjøre noe… jeg tørr ikke si dette til noen og jeg er redd jeg har deprisjon også… helt siden barneskolen sluttet har jeg mistet alle vennene mine og jeg har måttet se du på bussen, ofte etter jeg går av bussen begynner jeg og gråte… jeg var også i en bilulykke for snart et år siden hvor bilen havnet opp ned og jeg hadde kranglet med broren min så det var bare flaks han gadd og ta på seg bilbelte. jeg var den eneste som ble skadet men det fant vi ut 2 måneder senere, jeg har en brist i ryggen som gjør at jeg ikke kan løpe, hoppe eller noe atletinsk og siden jeg spilte fotball og faren min er såååååå opptatt av det så har han ikke hatt noe og snakket med meg om :Cjeg mistet også bestemoren min for 3 år siden pga. kreft og det var veeeeeeeldig vanskelig siden vi var så nære og hun var bare 61 år. det er så mye mer også og jeg bare føler jeg må skade meg selv og jeg liker det ikke, men det bare er sånn… hordan kan jeg stoppe og føle det sånn…?


Svar:

Hei!

Så flott at du tar mot til deg og skriver til oss om det vonde du kjenner på. Når jeg leser det du skriver, tenker jeg at du kanskje føler deg ensom. Jeg forstår at du vil bli kvitt alle de vonde følelsene du kjenner på. Da kan det være fristende å skape en annen smerte, for å bli kvitt alt det vonde. Ved å skade deg selv blir du ikke kvitt de vonde følelsene. Følelsene blir bare dempet for en tid, på grunn av at fokuset går over på den fysiske smerten. Hvis du selvskader deg får du en dobbel smerte, som både er inni deg og utpå kroppen. Derfor er det bra det du skriver, om at du ikke liker tanken på å skade deg selv. Ikke skad deg selv!

Du trenger ikke være redd for gråten. Å gråte er en måte for kroppen din å bearbeide alt det vonde du opplever. Det er ikke noe galt med deg, men du har opplevd mange vonde ting som har gitt deg smerte. Det er normalt å gråte og kunne kjenne på smerte og ensomhet når man opplever det du beskriver.

Jeg vil at du skal vite at alt det vonde du har opplevd ikke endrer på din verdi. Du er verdifull og elskverdig akkurat slik som du er.

Du spør: “..hvordan kan jeg stoppe og føle det sånn?”

Det finnes dessverre ikke en bryter der du bare slå av alle de vonde følelsene dine. Jeg vil anbefale deg å snakke med en voksen du har tillit til, og snakke om alt det vonde du føler. Gjennom slike samtaler vil det kunne bli enklere for deg å kjenne på gode følelser i stedet for alle de vonde.

Du kan bruke noe av samme motet som du brukte til å skrive anonymt inn til 13-20, for å sende en sms eller ringe oss. I 13-20 vet vi av erfaring at ungdom som har mange vonde følelser inni seg får det bedre når de har noen å snakke med om det som er vanskelig. Gjennom samtalen kan det bli lettere å legge det vonde bak seg og få håp for framtiden.

Hilsen oss i 13-20

Å få forholdet til å vare

Forholdet mellom meg og kjæresten min