Spiseforstyrrelse

Hvor går grensen for spiseforstyrrelse?


Svar:

Hei!

For et viktig spørsmål! Før vi svarer, er det viktig å presisere at ingen av de ansatte i 13-20 har kompetanse til å stille diagnoser. Likevel vet vi nok om spiseforstyrrelser til å kunne uttale oss på et generelt grunnlag.

Det første som slår oss når vi leser mailen, er hvorfor du har stilt dette spørsmålet. Om du stiller spørsmålet på vegne av deg selv, betyr det kanskje at du allerede har noen tanker om ditt eget forhold til mat/ kropp. Det handler som oftest om at noe har endret seg i spisemønsteret og i tankegangen, og det kan være lurt å snakke med noen om disse endringene. Du kan gjerne komme og snakke med en av oss i 13-20 om dette, da sender du bare en sms eller ringer til Mariann (Tlf: 98 26 78 35), så lager dere en avtale. Du kan også kontakte helsesøster på skolen der du går, eller du kan bestille deg en time hos fastlegen din.

Det kan jo hende at du ikke stiller dette spørsmålet på vegne av deg selv, men ut i fra en bekymring overfor noen andre, det vet vi ikke. Dersom det er på vegne av noen andre, finnes det mange spørsmål som kan gi en indikasjon på hvordan man ligger an i forhold til spiseforstyrrelser. Her er noen eksempler: Kaster du opp maten din etter et måltid fordi det oppleves ubehagelig å være mett? Opplever du at du er for stor selv om andre sier du er for tynn? Teller du kalorier på det du spiser, eller veier deg hver dag? Vil du si at trening, mat og vekt er det som preger hverdagen din mer enn noe annet? Unngår du noen måltider i løpet av dagen? Har du sluttet å spise enkelte matvaregrupper? Inntar du store mengder mat? Forsøker du å unngå å spise sammen med andre?

Om man kan svare ja på noen av disse spørsmålene, har man utviklet noen symptomer på det som kan være en spiseforstyrrelse. En spiseforstyrrelse er en alvorlig psykisk lidelse, og må tas på alvor. Da oppfordrer vi til å ta kontakt med noen man kan finne ut av dette sammen med. Det kan være oss i 13-20, eller som allerede nevnt; helsesøster eller fastlege.

Håper dette ga deg noen svar. Bare ta kontakt dersom det skulle være noe annet du lurer på! Hilsen oss i 13-20 :)

Sjenert foran gutten

Hva skal jeg gjøre?