Følelser

Hei, jeg trenger litt hjelp. Jeg vet ikke helt hva det er eller hvorfor, men jeg gråter veldig ofte og er trist. Som regel når jeg gråter vet jeg ikke hvorfor jeg gjør det. Jeg er også ofte veldig trist og sliten og orker ikke gjøre de tingene jeg syntes var gøy før. Jeg har heller ikke noe inspirasjon til å jobbe med skole eller være sosial. Jeg vil ikke være sånn, men jeg klarer ikke endre det. Har dere noen tips til hva jeg kan gjøre eller hvorfor jeg kanskje har det sånn? Leste et sted på nettet at det kan være at jeg er deprimert, kan det stemme? Trenger også noen å snakke med, men vil ikke snakke med noen jeg kjenner for det får meg til å føle meg svak. Koster det penger å gå til psykolog når man er 15 år? Har man rett til å gå til psykolog uten at foreldrene vet det?


Svar:

Hei!

Du beskriver en situasjon  som jeg tror mange kan kjenne seg igjen i. Det virker som du opplever en slags uforklarlig tristhet. Det å føle seg trist og sliten uten grunn kan være veldig frustrerende. Man kan oppleve at man har mistet litt kontrollen over seg selv, og dette kan i sin tur gjøre at man blir enda mer nedstemt og selvkritisk.

Et par spørsmål dukker opp, som du kanskje kan prøve å svare på for deg selv. Hvor lenge har det vært slik at du ikke orker å gjøre ting som du syntes var gøy før? Er det noe spesielt som har skjedd i den perioden, for eksempel hendelser i familien, på skolen eller med andre du er sammen med? Har du over lengre tid før du merket at du ble sliten og trist presset deg selv hardt, stilt veldig høye krav til deg selv eller på andre måter gitt kroppen og hodet ditt mye å jobbe med? Det at kroppen vår sier ifra slik som du beskriver, er en naturlig og viktig reaksjon på mye stress og press. Selv om det føles ubehagelig, skal du vite at det er bra at du klarer å merke slike signaler fra kroppen din (som slitenhet, tristhet osv). Det gir kroppen din en mulighet til å beskytte seg og bygge seg opp igjen.

Mange av symptomene du beskriver, er vanlige ved en depresjon. Det er allikevel vanskelig for oss å svare på om du er deprimert ut i fra dette. For å avgjøre om man er deprimert, trengs en utredning hos en psykolog. Og det leder oss til dine siste spørsmål. Fra og med du blir 16 år, er du helsemessig myndig. Det vil si at du da kan ta kontakt med fastlegen din og få en henvisning til psykolog derfra. Fram til du blir 18 år vil du bli henvist til en psykolog i BUP (Barne- og ungdomspsykiatrien). Dette er gratis med henvisning fra fastlege.

Det finnes også andre samtaletilbud for ungdom hvor du kan snakke om disse tingene. Vi i 13-20 vil gjerne oppmuntre deg til å ta kontakt med en av oss for videre samtaler, for eksempel mens du venter på å komme til en psykolog. Hos oss er det ingen venteliste, det er helt gratis og du har rett til å gå her uten at foreldrene dine får beskjed om det. Hvis du kan tenke deg å prøve dette, ser du kontaktinformasjonen vår her på hjemmesiden. Send en tekstmelding til en av oss, så setter vi opp en avtale så fort som mulig :)

Vennlig hilsen oss i 13-20

Kropp

Mistet jeg nettopp min beste venn?