Hvor lenge?

Hei, jeg lurer på hvor lenge det er vanlig å vente før man forteller om en voldtekt eller et/flere overgrep?


Svar:

Hei! Takk for at du skriver til oss, det er sikkert flere som lurer på dette. Hvor lang tid det tar før man forteller om en voldtekt eller overgrep, er individuelt og er ofte forbundet med hvordan man opplever det å skulle fortelle noen. For mange kan det være krevende, ofte på grunn av opplevd skyldfølelse, at det er skamfullt å fortelle, eller at selve opplevelsen eller det å fortelle er forbundet med mye frykt. Det som er veldig viktig for oss å si er at en voldtekt eller et overgrep aldri er den utsattes skyld. Og den utsatte skal møtes på en god, trygg og respektfull måte, og alltid i den utsatte sitt tempo.

Hvis noen blir utsatt for voldtekt eller overgrep, pleier vi å si at det er viktig å si ifra med en gang etterpå feks ved å dra til voldtektsmottaket i byen vedkommende bor i, fordi da kan sykepleiere/andre hjelpere ivareta den utsatte som person, den utsatte får hjelp med en gang, og bevis kan sikres (klær, kroppsvæske o.l.). I de tilfeller hvor den utsatte personen ikke drar til voldtektsmottaket (eller annen legevakt/helsestasjon) rett etter det er skjedd, og det kanskje har gått litt tid siden voldtekten/overgrepet skjedde, tenker vi det likevel er viktig å fortelle noen om det. Grunnen til det handler om at den utsatte skal få hjelp til å håndtere det som har skjedd og komme seg gjennom det. I etterkant av voldtekt eller overgrep kan den utsatte kjenne på mye vondt, være forvirret eller ha andre reaksjoner. Alle typer reaksjoner er normale reaksjoner på en unormal situasjon. Uansett reaksjoner eller uansett hvor lang tid det er gått siden det skjedde, så er det aldri for seint å fortelle noen om det. Du kan fortelle det til noen du er trygg på og som du stoler på, enten en venn, en nær voksen, helsesøster, Alarmtelefonen for barn og unge (116111), en av oss i 13-20 eller annen voksen du kan ha tillit til. I mange tilfeller trenger den utsatte tid til å bli så trygg på en person at hun/han våger å fortelle. Da er det viktig at hjelperne gir hun/han tid. Noen forteller det til noen den samme dagen, mens andre bruker mange år på tørre.

Her er noen linker som også kan besvare spørsmålet ditt: https://www.ung.no/overgrep/3070_Voldtekt_-_vanlige_reaksjoner.html#C3http://www.ung.no/overgrep/1569_Voldtekt_og_seksuelle_overgrep.htmlhttps://www.dixi.no/no/om-voldtekt/for-utsatte/sjokkfasen

 

Håper dette gav deg litt hjelp, og du er hjertelig velkommen til å ta kontakt med oss hvis det er deg dette gjelder, eller fortelle om oss til den det måtte gjelde. Send sms til 98267835 eller send mail (mailen står til venstre på siden). Ønsker deg alt godt! 

Hilsen oss i 13-20 :) 

Sorg

Internettvenner