Internettvenner

Jeg har begynt på en ny skole og jeg tror ikke jeg kommer til å få noen nye venner. Jeg er veldig dårlig på å snakke med folk og klarer ikke å starte samtaler. Venner er vanskelig for meg, fordi alle jeg har hatt har bare glemt og utnyttet meg når de trengte det. Jeg har lyst til å bli kjent med flere personer og jeg har lyst til å logge på nettsider som er skapt for å møte folk fra andre land, men jeg vil ikke at foreldrene mine skal vite det fordi de er så paranoide om alt når det gjelder internettet. jeg har tenkt på dette lenge, jeg er lei av å være ensom.


Svar:

Hei :) Så fint at du tar kontakt med oss. Det du har opplevd når det gjelder vennskap høres ikke ut som noen gode erfaringer. Det er kjempevondt å kjenne seg ensom, og vi forstår at du ikke vil være det.

Siden du starter dette spørsmålet med å si at du ikke tror du kommer til å få noen venner på den nye skolen din, virker det som du har hatt mange vanskelige opplevelser med vennskap. Det er sånn med oss mennesker at dersom vi opplever nok motgang og vanskelige situasjoner i livet vårt (i ditt tilfelle å bli utnyttet av venner) begynner man å tro at man alltid kommer til å ha det slik. Vi vet at du ikke spør om noe råd her, og vi skal være litt forsiktige med å gi råd, siden vi ikke vet så mye om deg. Likevel ønsker vi å oppmuntre deg litt. Nå når du har startet på en ny skole har du mulighet til å starte med blanke ark. Si til deg selv at du er god nok, og at andre ønsker å bli kjent med deg. Sett deg ned sammen med noen og vis interesse.  Vi sier ikke at det er enkelt, og for noen er det å få venner veldig vanskelig, men vi tror at du ikke trenger å være ensom og vil finne venner på skolen.

Noen ganger kan nettet være et fint redskap for å bli kjent med andre mennesker og å få seg venner. Det er likevel viktig å være skeptisk til at man aldri er helt sikker på hvem man snakker med, og man skal være forsiktig med hvilken informasjon man deler. Ofte er det slik at foreldre ikke har så mye kunnskap om nettet som ungdom har, det er ofte grunnen til at de oppleves paranoide. Siden du merker at foreldrene dine er litt engstelige kan du kanskje lære dem opp og forklare dem hvorfor du er på nettet, og hvilke sider du besøker. Det kan hende foreldrene dine er redde for at du skal gjøre noe som ikke er bra for deg. Dersom du synes det er naturlig å snakke med foreldrene dine om at du er ensom og synes det er vanskelig å få venner, vil det kanskje hjelpe dem til å forstå at det er derfor du bruker nettet.

Vi i 13-20 håper virkelig du finner gode muligheter til å finne venner du kan stole på i tiden fremover, for du skal ikke trenge å være ensom. Du kan også veldig gjerne kontakte oss dersom du ønsker noen som kan støtte deg i tiden framover. Vi legger med noen linker, kanskje kan du få litt oppmuntring også av dem:

https://www.ung.no/psykisk/selvhjelp/3199_Ensom_Lav_selvf%C3%B8lelse.html

https://www.ung.no/oss/venn/154457.html

http://www.vl.no/nyhet/knytter-vennskapsband-i-spillenes-verden-1.771778

Lykke til :) Hilsen oss i 13-20.

Hvor lenge?

Overgrep - definisjon