Spiseforstyrrelse

En veldig god venn av meg har 13 i BMI og er 15 år og spiser heller ikke frokost. H*n trener bare for å se bra ut, og dusjer aldri i gymmen.

Hva burde jeg gjøre eller si til h*n, eller er det ikke noe galt?


Svar:

Hei, så fint at du skriver til oss:) Vi oppfatter det som at du er bekymret for vennen din, og vi blir også bekymret. Når det gjelder BMI og ungdom er det variert hvor grensen går for bekymringsfullt lav BMI fordi ungdom er så forskjellig. Uansett BMI, tenker vi det kan være grunn til bekymring at h*n ikke spiser frokost, trener masse og ikke dusjer etter gymmen. Vi i 13-20 vet jo ikke hva som kan ligge bak dette, men vi mener det er viktig at en voksen får vite om det. En voksen som du og/eller vennen din har tillit til, fordi dette kan være alvorlig og vi tenker at vennen din kan trenge hjelp. Vi tenker at det er fint at du fortsetter å være en god venn slik du har vært til nå, at du viser vennen din at du har sett disse tingene og sier til vennen din at du er bekymret. Du kan oppmuntre vennen din til å gå og prate med en voksen, og du kan si at du kan bli med i samtalen med den voksne som en venn og støtte hvis det er ønskelig for vennen din. Vi mener det er viktig at både du og din venn blir tatt på alvor av noen voksne rundt dere, og at vennen din får den hjelp h*n trenger.

Som venn kan du være en støtte, men det er ikke ditt ansvar alene at vennen din får hjelp, det er de voksnes ansvar. Vi i 13-20 prater med mange ungdom som sliter med liknende problemer, og du og/eller vennen din må gjerne kontakte oss for en prat. Ellers kan også helsesøster på skolen deres være en god person å prate med. Hvis det er noe mer du lurer på, eller følte du ikke fikk svar på, kontakt oss gjerne igjen – enten via spørsmålstjenesten, eller telefon/mail som står til venstre på siden her.

Hilsen oss i 13-20 

Karakterer

Forelska