Karakterer

I fjor fikk jeg 5,7 i snitt, men nå har den gått ned til 5,5. Dette gjør at jeg føler meg mer utrygg på presentasjoner osv. Jeg har også mistet litt av den sosiale tryggheten jeg hadde før. Hva synes dere jeg kan gjøre?


Svar:

Hei :) Så fint at du skriver til oss. Vi tror det mange ungdom som kan tenke mye på dette med karakterer, og at karakterene kan påvirke selvtillit og tryggheten sosialt og faglig. Før vi svarer deg på spørsmålet ditt, vil vi gi deg litt fakta: Du er en som er med på å trekke gjennomsnittet på karakterer i Norge opp. Vi har sjekket tall fra SSB, som sier at gjennomsnittet på ungdomsskolen i 2015 lå på 3,8 for gutter og 4,3 for jenter. Tall fra videregående viser at gjennomsnittet er på under 4 i 2015 (Udir.no).  

Samtidig forteller du oss at du føler deg utrygg på prestasjoner osv. Det er vondt når man føler seg utrygg. Omgivelsene våre forteller oss at vi må prestere veldig bra i de oppgavene vi har som person (skoleelev, venn, arbeidstaker, idrettsutøver, musiker eller liknende), og hvis ikke vi gjør det, er vi ikke bra nok. Dette kan medføre at vi får lavere selvtillit når det går litt dårligere på for eksempel prøver i skolen, og vi blir bekymret for hva andre tenker om at vi ikke «får det til». Slik skapes det et press som er kjempetungt å leve under. Vi i 13-20 tenker at dette er et usunt press, som gjør at vi tenker dårlig som oss selv som personer. Du spør oss om hva du kan gjøre. Vi tror at dersom du sier til deg selv flere ganger om dagen: «Jeg vet jeg er god nok, og jeg kan mye», vil du tilslutt bli tryggere!

Vi i 13-20 ønsker at ungdom skal oppleve at de kan slappe av i forhold til presset om at man hele tiden skal prestere. Ingen trenger å være best i alt, fordi vi alle har egenskaper som er unike for oss! Håper vi klarte å svare på spørsmålet ditt. Du er hjertelig velkommen innom 13-20 for en prat dersom du ønsker det :) Lykke til.

Snakke?

Spiseforstyrrelse