Press

Hei, jeg er en jente. Jeg holder på med mye idrett, og jeg er blant Norges beste i fler av dem.  Jeg får et snitt som er nærmere 6 enn 5, og er veldig “skoleflink”. Treningsmengden min i løpet av en uke er opp mot 35 timer, med treninger hver dag før skolen. Jeg føler jeg møter ett svært høyt press til enhver ting jeg gjør, og er redd for å prestere dårlig på noe som helst. Mine foreldre er veldig opptatt av hvordan jeg gjør det i mine idretter, og hvis jeg en gang presterer dårlig blir jeg på en måte straffet med f.eks. å måtte løpe bakkeløp på en hvis tid før vi drar hjem. På skolen føler jeg at jeg må få 6er i alt og jobber flittig mens jeg er på skolen(vi har ikke lekser), og jeg har heller aldri fått en 4er. Mange vil nok se på det som bra, men jeg klarer ikke å se på det på den måten. Fallhøyden blir så stor, og jeg blir alltid skuffet hvis jeg får noe dårligere enn 6-. Jeg har dessverre ikke mulighet til å kunne komme å snakke med dere, men jeg håper at jeg kan få noe svar på disse tankene. Å slutte med noen av idrettene er uaktuelt. Jeg vil også at dere skal vite at jeg har prøvd å snakke med mine foreldre om dette, men blir ofte truet eller ikke tatt alvorlig når de kommer opp. Eller så blir det mye kjeft. Hva skal jeg gjøre?


Svar:

Hei! Så fint at du skriver til oss om dette. Du skriver at du kjenner på et svært høyt press i alle ting du gjør, og er redd for å prestere dårlig. Det høres ut som at det er høye forventninger knyttet til de tingene du driver med, og at de i stor grad kommer fra foreldrene dine. Du skriver at mange vil si at det er bra at du gjør det bra på skolen og i idrettene, men at du selv ikke klarer å se det på den måten. Det høres ut som at du ikke har det godt med alt dette presset hengende over deg. Dette er viktig å gjøre noe med. Det er deg alt dette gjelder, og ikke foreldrene dine. Hva tenker DU? Hva ønsker DU? Du skriver at det er uaktuelt å slutte i noen av idrettene. Og skolen er også viktig for fremtiden. Hva kommer det av at du ikke ønsker å slutte i noen av idrettene? Er det press på å fortsette?

En ting som kan hjelpe er å spørre seg: «Hva er min drømmesituasjon?». Altså prøve å svare på hvordan du helst vil at ting skal være. Og så spørre seg hva som står i veien for at det kan bli slik. Du skriver at du har forsøkt å ta dette opp med foreldrene dine, men at det ikke nytter. Foreldrene dine er dine nærmeste omsorgspersoner, det er ikke greit at de driver med slik form for press som du forteller om her. Vi tenker at det hadde vært fint for deg å finne noen du stoler på som du kan snakke med om dette, og som kanskje kan hjelpe deg og dine foreldre til å prate sammen – slik at de kan forstå hvilket press du bærer på og hvordan det er for deg. Personer du kan snakke med er for eksempel helsesøster på skolen eller andre voksenpersoner du har tillit til. Dersom du ikke har noen å snakke med som du stoler på, må du gjerne ta kontakt med oss. Du må gjerne sende en mail (ida@13-20.no) eller en melding (Ida: 98 26 78 33), eller ringe dersom du ønsker det, og kontakt oss gjerne igjen hvis du opplever at dette ikke gav deg svar på de tingene du tenkte på :) Hilsen oss i 13-20

Ensom

Mobbing