Spredning av nakenbilder

Hei, et kort og enkelt spørsmål:

Vi har en gruppechat på hele trinnet, hvor en av guttene har sendt masse nakenbilder av kjæresten sin. Er det lov? Og isåfall hva skal man gjøre? Hvis jeg sier ifra til en voksen blir jo også jeg utsatt til å bli kjent som sladrehank for hele trinnet? Er det ikke straffbart å oppbevare slike bilder på mobilen, og blir det ikke dermed straffbart for alle som er en del av den gruppen, siden han sendte de bildene og de fortsatt ligger ute på chatten? Kan jeg også bli straffet da? Hilsen en forvirret jente


Svar:

Hei forvirret jente!

Det er kjempebra at du sender oss disse spørsmålene. Det er store og viktige spørsmål som alle bør ha kjennskap til. Vi har tatt en telefon til ungdomspatruljen til politiet i Bærum. De jobber mye med slike saker, hvor ungdom (spesielt jenter) opplever å få bilder spredt utover på nettet.

Første spørsmålet ditt er om det er lov å sende bilder av nakne på nettet. Svaret er nei, det er ikke lov å sende slike bilder.

Ditt neste spørsmål er: Hva kan man gjøre? Og blir man ikke sett på som en sladrehank?

Vi vil oppmuntre deg til å ta avstand fra chatter hvor det er en kultur for å sende nakenbilder. Kanskje kan du si fra i gruppen om at dette ikke er greit? For å vise at man tar avstand, kan man også melde seg ut av gruppen. Vi forstår at det ikke trenger å være lett å melde seg ut av en gruppe hvor hele klassen er med, fordi man da kan føle deg utenfor det som skjer. Likevel tror vi at å si fra om at dette ikke er greit er utrolig viktig og modig gjort.

Ditt tredje spørsmål er om det er straffbart å oppbevare slike bilder på telefonen, og om det er straffbart for alle som er med i gruppen, siden bildene fortsatt ligger der. Politiet sier at dette er gråsone tilfeller. Den som legger ut bildet på chatten, blir straffet. Dersom man kommenterer bildet, kan man også bli straffet. Deler man bildet til andre blir man også straffet. Det er riktig at man kan bli tatt for besittelse av barneporno dersom man oppbevarer slike bilder på telefonen.

Vi mener at man bør snakke med voksne om dette. En du har tillit til, og som kan hjelpe videre. Politiet oppfordrer til å anmelde slike forhold. De anbefaler å ta kontakt med dem, og du kan komme å ta en samtale. Du vil kunne være anonym, og ingen vil finne ut at det er deg som anmelder.

Håper dette svarte deg på det du lurte på 

Hilsen oss i 13-20

Spredning av nakenbilder

Ensom