Sex

Jeg har lyst til å ha sex, men jeg er tretten. Er det greit?


Svar:

Hei :)

Det er greit at du er tretten og har lyst til å ha sex. Men før du har sex kan det være fint å ha tenkt igjennom noen ting. Vi mennesker vokser i ulik hastighet, noen kjenner seg klar for å ha sex før andre. Gjennomsnittsalderen for å ha sex for første gang er i 17 år for jenter og 18 år for gutter. Ofte kan det virke som om veldig mange i klassen har hatt sex, det er vanlig å kjenne at man blir litt pusha til å gjøre noe man ikke er klar for når mange snakker om det å ha sex. Det er bare du som bestemmer når du er klar for å ha sex.

Seksuell lavalder i Norge er 16 år, dette betyr at det ikke er lov til å ha sex for man fyller 16, denne loven er satt for å veilede og hjelpe ungdommer til å sette trygge grenser. Når man er ungdom er kroppen, følelsene og tankene i utvikling. Det kan være enklest å kjenne igjen dette på kroppen som utvikler seg. Men tankene og følelsene våre vokser og endres også, slik som kroppen. Selv om kroppen din, og kanskje følelsene dine er klar for sex, kan det hende at ikke hodet er like klart. Det er viktig å tenke over. Og den seksuelle lavalderen er der for å beskytte deg mot overgrep fra dem som er over 16, det betyr at de som er over 16 ikke har lov til å ha sex med deg selv om du vil. Da kalles det overgrep.

Det er viktig at du er trygg på deg selv og hva du syns er greit og ikke, det er viktig at du vet om dette før du har sex – slik at du vet når du skal si stopp og ikke grensene dine blir tråkket over. Det er ofte i sånne sitasjoner hvor vi ikke har tenkt nok igjennom hva som er greit at vi angrer i etterkant. Ofte kan det være fint å prøve seg litt fram før man har sex, for å bli kjent med seg selv og sin egen kropp. Hvilke områder på kroppen er man mest følsom? Er det godt når det kiler? Hva får deg til å føle deg bra?

Når du har sex vil vi anbefale deg å ha det med en kjæreste du stoler på, trives i lag med og som gjør at du føler deg trygg. Det er viktig at du tørr å snakke med den personen du skal ha sex med, om sex. Det må alltid være en mulighet for at man kan fortelle hverandre hva man syns er godt og vondt, og at man kan si nei til ting man ikke vil være med på. Det samme gjelder for den du vil ha sex med. Denne personen må selv få bestemme om han/hun vil ha sex, og hva som er okei. Ofte kan det være fint å starte med å bli kjent med hverandres kropper, ta på hverandre først med klær og uten klær etter det. Når man prøver seg litt fram kan man også bli vant til å snakke om hva som er godt og greit, og det motsatte. Da hjelper du også hodet til å reflektere litt over hva som virker okei for deg og ikke. Det tar tid å lære seg å sette grenser for seg selv, så vi vil anbefale deg å bruke god tid på dette.

Hilsen oss i 13-20 :)

Grensesetting og overgrep

Lei av alt!