Grensesetting og overgrep

Hei!
Jeg er en jente på 17 år, som lurer på hva jeg skal gjøre. En kompis av meg tvang meg til å ha sex med han når jeg ikke ville, og dette skjedde imens jeg var sammen med han jeg er sammen med nå, hva synes dere jeg skal gjøre? Vil ikke miste kjæresten min.


Svar:

Hei!

Takk for at du skriver til oss! Det er tøft av deg å søke råd i den situasjonen du står i. Opplevelsen du har hatt med kompisen din er ikke ok. Det du forteller om, at han tvang deg til å ha sex når du ikke ville, er et seksuelt overgrep. Når du har opplevd å bli tvunget til sex, kan det være mange følelser og reaksjoner du bærer på. Det første vi vil at du skal tenke på er hvordan denne hendelsen preger livet ditt her og nå.

Mange som opplever å bli utsatt for et overgrep reagerer blant annet med angst, skyldfølelse, sinne og irritabilitet, tristhet, søvnproblemer og konsentrasjonsvansker, kroppslige plager og vansker i møte med nærhet og seksualitet. Uansett hvilke reaksjoner du har er de normale reaksjoner på en unormal hendelse. Ofte kan det være vanskelig å snakke med andre om det man har opplevd, særlig de nærmeste, fordi man skammer seg over det som skjedde. Vi tror en av de viktigste tingene man kan gjøre er å snakke om nettopp hvordan det preger livet. Det er naturlig å tro at dette er noe du tenker en del på, siden du nå skriver til oss. Vi vil oppfordre deg til å snakke med noen om hvordan dette påvirker deg – det kan være en her i 13-20, en voksen du stoler på, foreldrene dine, helsesøster eller helsestasjonen. Vi kan også anbefale deg å ta kontakt med Dixi.

Det er forståelig om det du har opplevd preger forholdet til kjæresten din. For mange er det vanskelig å være intim og å ha sex med kjæresten etter at man har opplevd å bli tvunget til sex. Ofte har man et behov for kontroll, at man selv bestemmer hva som skjer med egen kropp. Du forteller at du ikke vil miste kjæresten din. Det er vanskelig for oss å spekulere i hva det handler om, det kan være knyttet til så mange ting. Handler det om at du syns det er vanskelig å være intim med han? Syns du det er vanskelig å fortelle han om det som har skjedd? Er du redd for at han skal slå opp med deg om han får vite hva som skjedde? Eller er du redd for at han ikke skal tro deg?

Vi snakker med mange som har opplevd overgrep, vi opplever at ungdommer som kommer til oss og snakker om det som har skjedd blir mer kjent og trygg i situasjonen de står i. Det er aldri for sent å snakke med noen om det man har opplevd og reaksjonene man har i etterkant. Vi håper virkelig at du vil ta kontakt! Du kan sende en SMS til Ida (98267833), så får du en du kan snakke med her.

Når man begynner å få kontroll på hvordan man har det kan man også ta et valg om man ønsker å anmelde det som har skjedd. Dette kan være et vanskelig valg å ta. Du forteller at han som begikk overgrepet er en kompis av deg. Det er dessverre ofte slik at de som tråkker over grensene våre er venner eller bekjente, noe som gjør det enda mer vanskelig å si ifra om det eller anmelde. Det kan både være en bra ting å anmelde for å tydeliggjøre hvem som skal bære skylden for det gale som har skjedd. Samtidig vet vi hvor vanskelig det kan være å stå i en rettsak hvor det ofte bare er «ord-mot-ord».

Håper å høre fra deg, dette skal du slippe å bære på alene!

Hilsen oss i 13-20

Å like noen

Sex