Venner...

Jeg har en venn som ikke er en særlig god venn i det siste… Hun er frekk, spydig, og det virker som om hun har glemt hvordan man viser respekt. Jeg liker å tenke på meg selv som en positiv fyr, og “hat” er ikke noe jeg opplever særlig ofte, men hun her klarer å få det frem hver gang jeg er med henne…
Jeg har lenge tenkt på å bare kutte kontakt med henne, siden det å ha henne i nærheten rett og slett ikke er bra for meg. Men før det så ville jeg i hvertfall gi henne en sjanse til å rette opp i det hun hadde gjort og forbedre seg, og da kom hun med mange unskyldninger som “Jeg sliter veldig med meg selv, og jeg må bare få det ut… sorry hvis det noen ganger går utover deg” Hun sier også at hun får proffesjonelt hjelp og prøver å fikse det, men jeg vet ikke hvor alvorlig ting er.

Burde jeg tenke på meg selv og kutte kontakt? Fordi når jeg er med henne, føles det som om jeg er i helvete.
Eller burde jeg ta hensyn at hun har et problem som hun muligens “ikke kan noe for”?


Svar:

Hei!

Vi tror mange kjenner seg igjen i spørsmålet ditt. Noen vennskap kan være ganske krevende å stå i, og noen ganger oppleves det som du beskriver, «som å være i helvete». Det er ikke alltid lett å skjerme seg selv dersom man har venner som krever mye av en og som selv har store utfordringer. Du skriver at du er en positiv fyr, men at venninnen din får fram mye negativitet i deg. Med andre ord høres det ikke ut som om vennskapet deres får fram de positive og sterke sidene ved hverandre? Alle vennskap går i faser, og i noen perioder vil det føles mer energikrevende enn energigivende å holde fast i en venn. Men dersom man over lengre tid kjenner på at vennskapet er usunt, at det drar deg ned og suger ut de gode kreftene dine, da må man spørre seg selv om det er verdt det. En venn skal ikke ha den samme funksjonen som en psykolog eller en terapeut, en venn skal ikke brukes som søppelbøtte.

Vi vil berømme deg for at du har turt å ta opp disse vanskelige temaene med venninnen din. Åpen kommunikasjon om hvordan man opplever den andre og hvilke følelser hun bringer fram i deg, gir vennen en mulighet til å ta deg på alvor og få mer innsikt i hvordan hennes atferd påvirker andre. Det er som oftest grunner til at folk oppfører seg vanskelig, og det kan, som vennen din sier, ofte henge sammen med at man sliter med seg selv. Men det er aldri noen unnskyldning for å behandle andre dårlig!

Vi tenker at det er bare du selv som kjenner på hva dette vennskapet gjør med deg. Dersom denne personen er så krevende at det begynner å gå utover din psykiske helse, vil det være klokt å skjerme seg selv og å skape den avstanden som er nødvendig for at du skal kunne føle deg trygg. Du skal ikke ha dårlig samvittighet dersom du kjenner på dette behovet, for det er ikke din jobb å «fikse» venninna di. Selv om hun ikke kan noe for problemene hun har, så kan hun noe for måten hun behandler deg på. Og det er bare du som kan sette grensene for hva du aksepterer fra en venn.

Vi håper dette var til hjelp for deg, og ønsker deg lykke til i prosessen videre! Ta gjerne kontakt med oss igjen på mail eller sms hvis du vil snakke mer om saken 

Vennlig hilsen oss i 13-20.

Kaster opp

Foreldrekrangel og sosial angst på skole