Kaster opp

Hei!
Jeg har en venn som kaster opp etter måltider. Jeg spurte om det går bra og hun sa at hun bare blir litt kvalm innimellom. Hun har hatt problemer med bulimi før, men det er noen år siden. Hva burde jeg gjøre for å hjelpe henne, og kan det hende at hun har fått bullemien tilbake? Jeg tenker kanskje å si at hun burde snakke med noen om det, men må det være lege lissom, og hvor evt kan hun ta kontakt?


Svar:

Hei!

Så bra at du tar kontakt på vegne av vennen din! Vi skjønner at du bekymrer deg over at hun kaster opp etter måltider, og da særlig fordi hun har hatt bulimi før. Ved å legge merke til at hun har begynt å kaste opp igjen, og ved å spørre om hun har det bra, viser du henne at du bryr deg. Det kan hende at hun igjen har begynt å utvikle spiseforstyrrelser, og i så fall er det viktig at hun får hjelp så tidlig som mulig før tilstanden forverrer seg. Hvis du har lyst, kan du kanskje foreslå for henne at dere kan oppsøke en trygg voksenperson sammen? Det kan være en lege, helsesøster, helsestasjonen for ungdom eller en annen fagperson? Det viktigste er at det er en vennen din får tillit til, og som kan veilede henne videre.

Dersom hun oppsøker fastlegen sin, kan hun få henvisning til BUP, som er et gratis tilbud. Det finnes også noe som heter Spiseforstyrrelsesklinikken på Lysaker, eller Villa Sult i Oslo. Begge de to sistnevnte kan man kontakte direkte, uten henvisning fra fastlegen, men de koster dessverre penger. Det finnes også noe som heter ROS (Rådgivning om spiseforstyrrelser), hvor man har mulighet til å snakke anonymt via chat. Se denne linken: http://www.nettros.no/chat/. Kanskje det kan være et første skritt, som ikke føles så skremmende?

Det er flott at du har lyst til å oppmuntre vennen din til å få hjelp. Men husk også at du som venn, ikke kan ta på deg ansvaret med å hjelpe henne ut av bulimien. Spiseforstyrrelser er sammensatte psykiske lidelser som ofte krever lang behandling. Du og vennen din er selvfølgelig også velkommen til å ta kontakt med oss i 13-20, hvis dere har lyst til å snakke mer om dette! Bare send en sms til 98267835, så kan vi finne et tidspunkt som passer. Vi har fulgt opp ungdom med spiseforstyrrelser før, og vært med dem videre inn i hjelpeapparatet når det har vært nødvendig.

Lykke til! Vennlig hilsen oss i 13-20 :)

Selvmord

Venner...