Skilte foreldre

Hei, jeg er en jente på 15 år som har skilte foreldre. Til vanlig pleier jeg å bo 2 uker hos hver, men nå klarer jeg ikke mer. Jeg er lei av å drasse på tingene mine fram og tilbake, og lei av å ikke klare å fokusere nok på skolen på grunn av dette. Jeg er også veldig lei av å ikke kunne ha et fast sted å bo.

Jeg har veldig lyst til å bo fast hos moren min etter sommerferien, men da føler jeg at jeg svikter faren min. Om jeg bor en dag for mye hos moren min bli faren min sur, og hvis jeg bor en dag for mye hos faren min blir moren min sur. Har derfor vurdert å spørre om å få bo et halvt år hos hver istedenfor, men poenget er at jeg ikke har lyst til å bo et halvt år hos faren min. Hvordan skal jeg løse dette? Har ikke lyst til å såre han.


Svar:

Hei, jente 15! 

Så fint at du skriver til oss, og takk for et viktig spørsmål. Dette er det mange av ungdommene vi møter i samtaler som også synes er veldig vanskelig.

Det er ikke en enkel sak å løse dette. Foreldre og foresatte er som regel de nærmeste og viktigste relasjonene man har (selv om man i tenårene ofte føler at venner er viktigere, noe som er helt normalt og fint). Om man da tar avgjørelser som kan såre den eller den andre er både vondt og vanskelig.

I følge barneloven §31 har barnet rett til å bli hørt, og etter fylte 12 år skal det legges stor vekt på barnets mening. I tillegg sier barneloven §33 at foreldrene skal gi barnet stadig større rett til å bestemme selv etter hvert som barnet blir eldre og nærmer seg 18 år.

Når det gjelder samvær, sier barneloven §42 og 43 at den av foreldrene du ikke bor hos i det daglige har rett til samvær med deg, men også her er din mening viktig (§31).

Tror du de hadde forstått situasjonen om du setter deg ned og snakker med dem? Det er forståelig at det frister med 6 måneder hos hver for å slippe å «flytte» så mye, men da ville du kanskje savnet mamma i de 6 månedene hos pappa?

Du skriver ikke hvorfor du ikke har lyst til å være hos pappa. Er dette noe du kunne trengt å snakke om? Du må gjerne ta kontakt med oss, så kan vi ta en prat om hele situasjonen hvis du ønsker det. Da kan du sende en sms til en av oss, du finner telefonnumrene våre til høyre. Det er lettere å snakke om dette enn å gi et svar her på hjemmesiden Dette er en stor og viktig sak!

Håper vi hører fra deg!

Hilsen oss i 13-20 

Gått over streken

Vise følelser