Hva skal jeg gjøre?

Hei, 13-20.
Jeg og en jente i klassen hadde sex på en “klassetur” da vi gikk i 9. (Skal begynne på vgs nå), så det er en stund siden. Jeg tror ikke hun var helt med på det som skjedde, og jeg tror kanskje hun var besvisstløs. Jeg har ikke tenkt så mye på det som skjedde før nå. Hun prøvde å ta livet sitt for noen uker siden, og jeg tror kanskje mye av det skyldes meg. Hun greide det ikke, og jeg tror jeg burde snakke med henne om det som skjedde. Kanskje si unnskyld ellerno, fordi jeg kan ikke helt skjønne hva annet som skal gjøre at hun prøvde. Hun har mange venner, satser idrett, er flink på skolen og jeg tror hun er veldig close med familien sin. Det jeg lurer på er bare hva jeg burde gjøre, om jeg burde snakke med henne eller ikke, eller om jeg ikke burde gjøre noe. Kanskje foreslå at hun burde ta kontakt med dere. Jeg tror hun har hørt om dere, fordi dere var på skolen vår noen måneder etter det skjedde.
Takk for svar!
Hilsen G16


Svar:

Hei, G16.

For det første vil vi si at vi er veldig glade for at du tar kontakt med oss! Det er modig av deg å innrømme at det som skjedde, kanskje ikke var frivillig fra jentas side. Det virker også som du bryr deg om denne jenta, og blir bekymret nå som det viser seg at hun ikke har det bra.

Grunnen til at vi reiser rundt på skoler og snakker om denne problematikken, er jo nettopp fordi vi vet at slike ting skjer blant ungdom. Det er ikke alltid så lett å vite om sexen er frivillig fra begge parter, og noen ganger tråkker man over grenser hos en annen uten å være helt klar over det. Vi tror at de færreste gutter ønsker å presse en jente til sex, dersom de forstår hvor vondt det kan oppleves for jenta. Ikke bare der og da – men særlig i ettertid. Mange som har opplevd seksuelle overgrep (altså at noen har forgrepet seg på dem seksuelt uten deres samtykke), får ettervirkninger i form av angst og depresjon, søvnproblemer, dårlig konsentrasjonsevne og selvmordstanker. Dette sier noe om at seksuelle overgrep er svært alvorlig.

Vi tror ikke at du ønsket å utsette denne jenta for et seksuelt overgrep, men det at du gjennomførte samleie med henne selv om hun var ute av stand til å avvise deg, gjør dessverre at sexen dere hadde defineres som et overgrep. Dersom en person sover, er bevisstløs, er veldig ruspåvirket eller på andre måter ikke kan samtykke til sex, skal man heller ikke ha sex. Vi håper at denne erfaringen har gjort at du blir veldig bevisst på dette i fremtiden – nemlig å ikke tråkke over andres grenser, og å forsikre deg om at den du har sex med, samtykker til det som skjer.

Du lurer på hva du burde gjøre, nå som du har innsett at denne jenta har det vanskelig, kanskje på grunn av det som skjedde mellom dere. Da lurer vi på hva slags relasjon dere har i dag? Er det naturlig for henne at du snakker med henne om dette? Eller tror du kanskje hun vil bli redd fordi du henvender deg til henne? Det høres absolutt ut som hun trenger å prate med noen, og at hun kunne hatt nytte av samtaler her i 13-20. Det kan godt hende hun med tiden vil ha godt av å få en unnskyldning fra deg også, hvor du påtar deg ansvaret for det som skjedde. Men om hun er klar for det ennå, er usikkert. Kunne du ha pratet med en av vennene hennes i første omgang, og spurt dem om hun har noen hun kan få hjelp av? Da kan du jo også foreslå 13-20?

Ta gjerne kontakt igjen hvis dette også er noe som du trenger å bearbeide – kanskje oppleves det veldig tøft for deg å innse at det du gjorde mot denne jenta, var feil. Da kan du også ha godt av å prate med noen. Vi er tilgjengelige også på mail: livhilde@13-20.no, og på tlf: 982 67 831.

Lykke til!

Vennlig hilsen oss i 13-20

Tatt kontakt - Oppfølgingsspørsmål til "hva skal jeg gjøre?"

Taushetsplikt