Tatt kontakt - Oppfølgingsspørsmål til "hva skal jeg gjøre?"

Hei, igjen.
Det er jeg som sendte inn “hva skal jeg gjøre?” og jeg har snakket med henne. Vi er ikke sånn veldig close, men vi har gått i klasse sammen i 3. år, og hun er utrolig tøff, så jeg tok kontakt med henne. Da det skjedde var jeg veldig “på” henne, men det virket ikke som hun var interessert, så jeg har ikke snakket så veldig mye med henne. Jeg sa jeg hadde tatt kontakt med dere, og forslo at hun burde gjøre det samme, men hun bare avslo forslaget og sa at det går bra, men jeg vet jo at det ikke gjør det siden hun prøvde å ta livet sitt. Hun flytter til høsten, så jeg vil jo vite at det går bra før hun liksom er helt borte. Og jeg kan ikke snakke med noen av vennene hennes fordi hun sier ingenting til dem. Burde jeg bare ikke si noe, eller burde jeg bry meg mer?
Takk for svar!
Hilsen G16


Svar:

Hei igjen, G16!

Først og fremst, beklager at du får så sent svar! Det nærmer seg ferieavvikling i 13-20, og da er det mye som må ordnes. Men det betyr ikke at vi har glemt deg! Og vi synes det er veldig bra at du tar kontakt igjen, siden du fortsatt er usikker på hva du skal gjøre i denne saken.

Slik jenta responderte da du prøvde å ta kontakt med henne, kan det tyde på at hun ikke synes det er så lett å ta i mot hjelp fra deg. Og det er helt naturlig, siden det som skjedde mellom dere to ikke var frivillig fra hennes side. Du sier at du anbefalte henne å ta kontakt med oss, men du sier ikke om du ba henne om unnskyldning for det du gjorde på klassetur. Ved å ta på deg ansvaret for det som skjedde, kan du hjelpe henne til å bearbeide hendelsen. Mange som har opplevd ufrivillig sex, sliter med dårlig samvittighet i etterkant. Da hjelper det ofte at den som forgrep seg på dem, innrømmer at man tråkket over deres grenser og at man angrer på det man gjorde, fordi det var galt. Hvis du synes det er vanskelig å si unnskyld til henne face to face, kan du kanskje skrive det i et brev eller i en personlig melding?

Jeg tror det å ta på deg ansvaret for at du gjennomførte sex med henne, selv om hun ikke var i stand til å si nei, er det viktigste og kanskje eneste du kan gjøre slik som ting er nå. Så får vi bare håpe at denne jenta klarer å oppsøke hjelp, slik at hun får mulighet til å bearbeide det som er vanskelig. Det kan jo hende hun også bærer på andre ting, som du ikke vet om, som bidro til at hun forsøkte å ta livet sitt.

Uansett vil vi i 13-20 gjerne også hjelpe deg til å bearbeide dette, for din egen del. Det er ikke lett å innse at man har såret noen, selv om man kanskje aldri mente noe vondt med det. Hvis du har lyst til å prate videre om dette, send meg gjerne enten en mail på livhilde@13-20.no, eller SMS på 982 67 831.

13-20 har ferie fra nå og fram til første uka i august, så i de neste tre ukene er vi dessverre ikke tilgjengelige. Vi ønsker deg en god sommer, og lykke til med denne prosessen!

Vennlig hilsen oss i 13-20

Uten emne

Hva skal jeg gjøre?