Taushetsplikt

Hei, jeg lurer på hvordan taushetsplikten deres er. Hvor mye kan jeg fortelle før dere vil videreformidle det til foresatte, uten mitt samtykke?

Selvskading, selvmordstanker, ønske om å dø. Jeg trenger noen å prate med, som jeg kan stole 110% på. Det siste jeg vil er at foreldrene mine skal få vite noe som helst. Det gjør ting bare verre. Kan jeg fortelle dere ALT og vite at det ligger trygt hos dere?


Svar:

Hei!

Dette er det mange som lurer på. De fleste tenker at de ikke tør å snakke med noen før de har fått denne «forsikringen» på forhånd. Og vi i 13-20 har taushetsplikt, og det er opp til ungdommen selv om foresatte skal få tilgang til enkeltopplysninger. Men vi har også en meldeplikt. Det betyr at om vi sitter på opplysninger hvor vi har grunn til å tro at ungdommens eller andres liv og helse er i fare, så er vi pålagt å håndheve denne meldeplikten – og den opphever taushetsplikten. Det betyr at vi i disse tilfellene må dele opplysninger vi har fått i samtale. I slike tilfeller vil den aktuelle ungdommen bli orientert om at slike opplysninger vil bli delt med foresatte eller det offentlige før vi gjør det.

Det betyr at vi ikke kan love noen 110% at vi ikke kan komme til å måtte dele opplysninger videre. Det er forståelig at dette er skummelt, og i noen tilfeller det siste man vil, men meldeplikten er til for å beskytte og passe på. Tenk om vi som jobbet med mennesker ikke var pliktige å sikre at deres liv og helse ble sikret – om det skulle være i fare?

Når du skriver selvskading, selvmordstanker, ønske om å dø, vet vi ikke om du skriver om deg selv, eller om det er temaer du fant på som eksempler for å utfordre taushetsplikten. Dersom du skriver om deg selv, vil vi oppfordre deg til å ta kontakt med oss, eller noen andre. Vi kan ikke love å ikke gå videre med det da dette er alvorlige temaer. Men dette er også temaer som det uansett er tøft å gå med alene, og det fortjener du ikke.

Håper vi hører fra deg!

Hilsen oss i 13-20

Hva skal jeg gjøre?

Gått over streken