Mamma

hei, 13-20. jeg sliter med å puste, og har vært ekstremt lei meg de siste dagene. jeg klarer heller ikke å konsentere meg. mamma døde forrige uke og selvom jeg sier til de rundt meg at jeg har det bra, så har jeg det helt jævlig. jeg ser henne for meg hele tiden. på skolen kan jeg på en måte se mamma, og bare tenke på henne og ikke klare å følge med. jeg prøver å ikke se henne for meg, og være fokusert, men jeg klarer ikke. jeg vet ikke helt hvorfor jeg ser henne hele tiden, men jeg sliter bare mer når jeg gjør det, men jeg vet ikke hvordan det kan bli bedre.


Svar:

Hei Først og fremst, beklager sent svar!! På grunn av helg og sykdom så fikk vi ikke svart på denne meldingen før nå! Det beklager vi virkelig!!Så utrolig vondt å høre at du har mistet mammaen din!!  Og det river i hjertet mitt når jeg leser det du skriver. Det finnes ikke noe verre i denne verden enn å miste den aller nærmeste man har. Det er absolutt ikke rart at du sliter med å puste, og at du har det helt jævlig! Det er også veldig naturlig at du ser henne rundt deg, da det fortsatt er veldig kort tid siden hun gikk bort. Grunnen til at du ser henne hele tiden er nok mest sannsynlig fordi du savner henne og vil være nær henne. Og at det er vanskelig å konsentrere seg, det skulle bare mangle. Du er midt i en krise, hvor din aller nærmeste har blitt revet vekk fra deg. Uansett hvilke følelser og reaksjoner du skulle få så er det normale reaksjoner når man mister moren sin i ung alder. Vi mennesker reagerer veldig ulikt når vi mister noen, noen gråter masse, andre gråter ingenting. Noen blir bare fryktelig sinte, mens andre lukker følelsene inni seg til de er klare. Du spør om hvordan du kan få det bedre. Eneste rådet jeg kan gi er; finn en du har full tillit til, som du vet har plass til alle følelsene dine, og snakk om mamma. Alt ved henne du var så glad i, ting du kunne irritere deg over, hva det gjør med deg at hun er borte. Sorg er ikke noe man skal holde inne i seg. Samtidig vet jeg av erfaring at barn som mister sine foreldre ofte tar på seg en «sterk» maske, slik at de voksne som også har mistet en de er glad i slipper å ta seg av barnas sorg oppå sin egen. Og det er helt feil! Jeg aner ingenting om din situasjon, og håper virkelig at du har gode voksne rundt deg i dette. Det er utrolig viktig at du får plass til sorgen din og alle følelsene du bærer på. Dersom du ikke har noen du kjenner deg trygg på å snakke om dette, eller om du uansett har lyst på flere å snakke om dette med, så ikke vær redd for å ta kontakt på tlf, 98267835 eller på mail: mariann@13-20.no. Vi har rom for både deg og sorgen din. 

Gode tanker fra oss i 13-20

Far som drikker

Sliter