Dårlig selvtillit

Hei, Jeg lurer på om dere har noen tips om hvordan man kan prøve å få en bedre selvtillit og hvordan man kan prøve å være mer *glad* i livet enn det man er? Jeg sliter med det og jeg vil snakke med noen, men er redd for hva folk vil si om meg.... Jeg tenker mye på hvordan det ville vært hvis jeg ikke var her. at jeg ikke fantes noe mer... jeg føler at ingen bryr seg....... jeg håper egentlig bare på noen tips.?


Svar: 

Hei!

Vi syns det er veldig modig av deg å søke svar på hvordan man kan få bedre selvtillit. Det er ingen enkle mirakelkurer for dette, men jeg tror du er inne på noe når du sier du ønsker noen å snakke med. Det kan være mange grunner til at man ikke er *glad*, veldig ofte er det mange ting som henger sammen, som gjør livet komplisert. Det kan henge sammen med at man ikke får snakket om det som er vanskelig. Det at du tenker på hvordan alt hadde vært uten deg er tanker vi tror du også bør snakke med noen om. Det er vondt å høre at du føler at ingen bryr seg, vi skulle gjerne ha forsikra deg om at det er helt sikkert noen som bryr seg! Kanskje de som bryr seg, ikke vet hvordan du egentlig har det? Har du åpnet deg for noen nære venner eller noen i familien som du stoler på? Siden du er redd for hva folk vil si om deg, kan det virke som om du skjuler hvordan du egentlig har det?

Dårlig selvtillit handler blant annet om at man er redd for at man ikke gjør ting riktig eller at man ikke presterer godt nok, for eksempel på skolen eller i idrett. Ofte blir ordet selvtillit også brukt når vi ønsker å uttrykke at vi ikke føler vi ER bra nok, men dette handler egentlig om selvfølelsen vår - altså hvordan vi forholder oss til den vi er. Dette kan vi kjenne igjen ved at vi for eksempel tenker vi tenker vi er mislykka, stygge, at vi sammenligner oss med andre eller at vi bare gjør det andre forventer av oss i stedet for å gjøre det vi selv vil.

Her kommer noen tips: Tips #1 kan være å se deg selv i speilet hver morgen og si «du er en bra person og jeg liker deg!», tillat deg selv å smile til ditt eget speilbilde når du sier det! For at du også skal tro på det du sier til deg selv, er tips #2 å skrive ned gode egenskaper ved deg (for eksempel: snill, omtenksom, morsom, god venn osv.). Fortsett med dette helt til du tror på det selv, noen dager kan det være vanskeligere enn andre. Tips #3 er å stole på at du er deg selv best – ikke prøv å være en kopi av andre. Det som er unikt ved DEG, er nettopp det som gjør deg så bra! Tips #4 er å sjekke ut listen til ung.no om hvordan du kan få bedre selvfølelse og passe god selvtillit: https://www.ung.no/psykisk/2161_Selvtillit_og_selvf%C3%B8lelse.html

Vi tror du bør snakke med noen som har tid til å lytte til deg og som får deg til å føle at de bryr seg. Kanskje kan det være noe du kan snakke med foreldrene dine om eller helsesøster på skolen? Eller kunne du tenke deg å komme å snakke med en av oss i 13-20? I så fall ta kontakt på SMS 98267831 eller mail til hei@13-20.no. Vi snakker med mange ungdommer om det som er vanskelig, og vi vil gjerne snakke med deg :)

Vennlig hilsen oss i 13-20

Hva skal jeg gjøre?

Redd for meg selv