Noe jeg ikke klarer å komme meg over...

Hei.
Da jeg var 15 år fikk jeg et sterkt vennskap med en person som var 10 år eldre enn meg. jeg sleit mye psykisk da, slik som jeg gjør nå også (men var litt bedre i en tidligere periode i 2016-2017), og denne personen var på den tiden den eneste jeg følte forstod meg på en ordentlig måte, som skjønte selv hvordan det var å føle seg annerledes fra andre rundt seg. Vi ble som sagt veldig gode venner, og mange i familien min begynte å spekulere om jeg var forelska i denne personen, noe jeg ikke var, men plutselig tok alt slutt. Etter en ganske så intenst og heftig periode med dette vennskapet, tok det brått slutt; og jeg har ikke hørt fra denne personen siden da. Kontakten ble altså brutt helt uten at jeg fikk noen forberedelser på det, eller at jeg fikk vite hva som skjedde. Det ligger veldig mange detaljer i dette vennskapet som gjorde det hele ekstra komplisert, men 15 år gamle meg skjønte ikke det på den tiden. Jeg var jo praktisk talt bare en unge på den tiden. Så jeg har gått rundt med et enormt savn, en stor sorg, frykt for å komme nær andre mennesker i flere år nå. I tillegg til en hel rekke med andre ting som sliter på psyken, så legger dette seg oppå bunka. Det er frustrerende, ettersom jeg føler selv at jeg aldri har fått bearbeida denne situasjonen på en god, voksen og profesjonell måte. Jeg blir ikke møtt med forståelse, da mange voksne igjen tror jeg var forelska i denne personen. Hva kan jeg gjøre?
mvh gutt 18 år.


Kjære gutt 18

Det høres ut som om det er mye du tenker og føler på, og det er forståelig at dette er frustrerende og vondt. Du forteller at du har mistet et sterkt vennskap. Et vennskap hvor du følte at du ble forstått og kunne dele med noen opplevelsen av å være annerledes. Det er naturlig at vi knytter oss ekstra til mennesker vi opplever at forstår oss, særlig når vi går gjennom vanskelige perioder i livet. Det handler om å bli sett og likt, og det er noe alle mennesker trenger – hele livet. Slike relasjoner kan bety mye selv om man ikke er forelsket. Når du forteller at dette brått tok slutt, uten at du helt forsto hva som hadde skjedd, er det ikke rart at du opplever en sorg og et savn over dette og at du fortsatt tenker mye på det.

Du forteller også at du bærer på frykt for å komme nær andre mennesker. Det er helt i orden at du ikke forteller mer om det som skjedde i relasjonen her. Det kan være flere grunner til at du ikke tørr å gå inn i nye nære relasjoner. Vi ønsker ikke å spekulere i hvorfor du opplever denne frykten, men vi kan gjerne komme med noen erfaringer vi sitter på. I relasjoner hvor aldersspennet er så stort, særlig når den ene er i en sårbar situasjon (ofte i vår jobb handler dette om at man har det vanskelig psykisk eller at man bare er ungdom), er man (uten å tenke over det) i en asymmetrisk maktbalanse. Det betyr at det er opp til den voksne å passe på at det som skjer er okei. Tror du det kan være at vennen din var redd for hva andre tenkte om deres relasjon? At det var derfor det plutselig tok slutt?

Det er ofte slik med oss mennesker at det å bryte eller avslutte med noen vi bryr oss om er fryktelig vanskelig. Det letteste er å kutte – hardt og brutalt, for så å prøve å komme seg videre. Slik vi leser spørsmålet ditt, skulle du gjerne hatt en ordentlig avslutning hvor du kunne forstått hvorfor ting måtte avsluttes.

Vi skjønner at det er vanskelig å bearbeide dette når du ikke vet hvorfor, eller møter forståelse for den situasjonen du er i. Det er vanskelig å snakke åpent om det som gjør vondt når andre ikke vil lytte. Du forteller at du ikke har fått bearbeidet situasjonen din på en god, voksen og profesjonell måte. Her tror vi du allerede er inne på noe av det du trenger! Har du prøvd og ønsker du å oppsøke en trygg voksen som kan snakke med deg, slik at du får bearbeidet og snakket om det du står i? Du forteller at du har slitt og sliter mye psykisk, men at du samtidig ikke møter mye forståelse fra voksne. Vi skjønner at det da kan være vanskelig å tørre å prøve å snakke med nye voksne i frykt for at det ikke skal bli bedre. Men kunne du tenke deg å snakke med en av oss i 13-20? Vi vil veldig gjerne lytte til hvordan du har det, og hvordan alt du har opplevd påvirker deg i dag og snakke med deg om hvordan du kan få det bedre. Send gjerne en melding til Mariann (98267835) så setter vi av tid til å møte deg. Takk for at du deler med oss, vi håper vi hører fra deg <3

Hilsen oss i 13-20

Forelskelse

Sex