En venn som bruker deg

Jeg har en "venn" som bruker meg. Hun ber om svar på spørsmål rett før en prøve. Hun ber meg om å skrive tekster som skal leveres. Når vi har mer teoretiske fag, ber hun meg å finne svarene. Og når jeg ber henne om finne svarene selv, siden jeg er opptatt, sier hun at hun ikke finner det i læreboka eller skryter hun av meg, for at jeg skal hjelpe. Jeg vil drepe vennskapet, men vet ikke hvordan. Å slutte å snakke med henne kan fungere, men det kan virke slemt. Hva burde jeg gjøre?


Hei!

Vi synes det er fint at du ønsker å ta tak i dette, for det er ikke alt man skal finne seg i. Det er bra og sunt å reagere når man opplever seg utnyttet eller brukt av andre. Det er jo også noe hyggelig i at denne jenta tydeligvis har tillit til at du er flink, siden hun spør deg. Men det er en grense for alt, og det er bra å stå opp for seg selv eller andre som opplever å bli brukt på en urimelig måte.


Du sier at du ønsker å «drepe» vennskapet, og skriver også «venn» i hermetegn. Betyr dette at hun ikke er en nær venn, eller at du ikke kommer til å savne noe ved denne personen om du slutter å snakke med henne eller kutter kontakten?
Det er selvfølgelig en mulighet om du opplever at personen ikke respekterer deg. Men kanskje du kan prøve å snakke med henne først? Vi tror det kan være lurt. Det kan være vanskelig men samtidig fint å være ærlig på hva man ikke synes er greit, og sette tydelige grenser for henne og deg selv. Da er du ikke slem, bare tydelig. Kanskje hører hun på deg når hun forstår hvordan du opplever det. Kanskje er det mulig å beholde vennskapet videre uten at hun bruker deg?

Dette er et eksempel på noe du kan prøve å si eller skrive til henne. Bruk dine egne ord, men si det gjerne på en måte som viser at du mener dette på alvor:
«Hei. Dette er litt vanskelig å si, men jeg opplever at du bruker meg når det gjelder skolearbeid. Dette er nødt til å slutte nå om vi skal kunne fortsette å være venner. Jeg kan ikke hjelpe deg lenger. Det er til det beste for oss begge to. Du må selv løse skoleoppgavene, det er sånn man lærer. Og jeg har nok å gjøre selv. Vi kan fortsatt være venner, men da må du slutte å spørre meg om hjelp på skolen. Håper du forstår.»

Som sagt må du si det/skrive det på en måte som er naturlig for deg. Men bruk gjerne noen av disse setningene hvis du likte de. Håper det fungerer. Og kanskje er du nødt til å si ifra flere ganger, eller når det gjelder andre ting også. Det kan være vanskelig å si ifra, men gir en god følelse når folk hører etter og respekterer de grensene du setter. Men om de ikke respekterer det etter at man har sagt ifra tydelig flere ganger, da kan man godt vurdere å kutte kontakten/slutte å snakke med de.

Om du fortsatt synes dette er vanskelig eller at ting ikke blir bedre, må du gjerne kontakte oss. Send oss gjerne en melding på 98267835 om du ønsker å snakke mer om dette :)

Håper dette ordner seg for deg! Lykke til :)

Previous
Previous

Helsesøster

Next
Next

Konkurranse i skolen