Angst

Hei hva er symptomene på angst?
Er det vanlig å føle at halsen knyter seg, klamme hender, nervøs.

Eller at man har tanker om, hva hvis jeg sa noe dumt i denne samtalen. hvor samtalen har vært helt vanlig.


Hei!

Takk for spørsmålet ditt! Angst og frykt er sammensatte følelser. På Ung.no så skriver de at innenfor psykisk helse så er det riktig å kalle angst en slags overreaksjon; en følelse av at man mister kontrollen når det egentlig ikke var noe truende eller farlig som skjedde.

Et angstanfall kan være veldig plagsomt og ubehagelig, men er ikke skadelig i seg selv 😊

Redsel, engstelse og bekymring er vanlige følelser som de aller fleste kjenner på fra tid til annen. Det er vanlig at man kan tenke over noe man har sagt i en samtale og angre etterpå. Selv om det ikke var så alvorlig. Uansett, så kan det oppleves som plagsomt at man stusser over disse tingene. Når vi snakker om angst som psykisk lidelse så har det utviklet seg til at det er til spesielt hinder for deg i hverdagen.

Ved panikk angst så kan man få symptomer som hyperventilering, følelse av å ikke få puste, trykk i brystet, økt hjertebank, svetting, skjelving, kvalme, nummenhet, tåkesyn, magesmerter eller svimmelhet. Man kan oppleve én eller flere av disse symptomene.

Det finnes dessverre ingen forklaring på hvorfor noen får problemer med angst og andre ikke. Det kan ramme oss alle. For noen kan det være kun én hendelse, men for andre kan det ta styring over livet. Om situasjonen din føles vanskelig og håpløs; husk at angst kommer av et såkalt reaksjonsmønster. Det betyr at vi lærer oss å reagere på en spesiell måte uten å vite det selv. Med andre ord kan vi også lære teknikker for å bli kvitt angsten.

Uansett, angst er ikke noe man bør stå alene med. Fortell gjerne foreldre eller helsesykepleiere på skolen eller helsestasjon for ungdom om utfordringene dine. Du hjertelig velkommen til å ta kontakt med oss om du har lyst til å komme innom for en prat.

Noen ganger kan det være vanskelig å finne de rette ordene for en følelse. Derfor er det viktig å snakke med en man har tillit til om hva som foregår på innsiden. Ingenting er for stort eller for lite til at man ikke kan dele det.

Mye av det som vi har skrevet over har vi hentet fra en artikkel hos ung.no. Trykk på linken for å lese mer https://www.ung.no/psykisk/psykiske-vansker/4266_Angst.html.

 

Med vennlig hilsen oss i 13-20 😊

Previous
Previous

Klær og hår

Next
Next

Vanskelige tanker